Ειδήσεις

Επιστολή ενημέρωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας


Επανερχόμενοι στο ζήτημα φοίτησης παιδιών προσφύγων στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ενημερώνουμε την ελληνική κοινωνία για τα παρακάτω:

  1. Δεν μας αγγίζουν φασιστικοί, ρατσιστικοί και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί από άτομα – συλλόγους και ανυπόγραφα κείμενά τους που εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Τους επιστρέφουμε αυτούσιους σε αυτούς, δεδομένου ότι είναι πλέον ολοφάνερο στον καθένα μας πως η πολύχρονη και μόνιμη παρουσία τους και λειτουργία τους στην χώρα μας χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρη αντιδημοκρατική νοοτροπία. Θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, για να ελέγξουν την υπόσταση και λειτουργία των ατόμων-συλλόγων αυτών.
  2. Ήδη γνωρίζετε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στον σύλλογό μας, όπου με συντριπτική πλειοψηφία (94%) μετά από μυστική ψηφοφορία, αποφασίστηκε να μην γίνει δεκτή η φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Σημειώνουμε ότι η ψηφοφορία έγινε από την προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου μας, η οποία κάτω από το βάρος των περιστάσεων αναγκάστηκε σε παραίτηση (!)
  3. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πλήθος αντιδράσεων για το ζήτημα της φοίτησης παιδιών προσφύγων έχουν υπάρξει αλλά και συνεχώς εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, παρατηρούμε την προσπάθεια που γίνεται ώστε να καπελωθεί και να διαστρεβλωθεί ο αγώνας των γονέων που έχουν παιδιά στα επίμαχα κατά τόπους δημοτικά σχολεία. Έτσι, στα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης δεν εμφανίζονται παρά ελάχιστες αντιδράσεις συλλόγων γονέων, ενώ προβάλλονται περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί να μαλώνουν, «ως δύο γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα».
  4. Τονίζουμε, στον μέγιστο βαθμό, ότι ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, δεν ανήκει ούτε και ενστερνίζεται κανενός πολιτικού φορέα ή σχηματισμού τις απόψεις. Ως γονείς που ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά μας, δημοκρατικά συζητήσαμε και δημοκρατικά αποφασίσαμε να μην δεχθούμε παιδιά προσφύγων για φοίτηση στο σχολείο μας, για προφανείς λόγους, που κάθε καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μην δεχθεί. Μάλιστα αναφέραμε εφικτές και λογικές λύσεις που απαντούν στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών αυτών και δεν αποσκοπούν σε άλλα θέματα. Κάθε συκοφαντικός χαρακτηρισμός εναντίον μας, θα τύχει της πρέπουσας δημοκρατικής και νομικής απάντησης.
  5. Η πολική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε όλους τους τόνους είχε διαμηνύσει και εξακολουθεί να διαμηνύει πως για το θέμα θα προηγηθεί διάλογος αφενός με τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου με τους συλλόγους των γονέων κάθε σχολείου. Βέβαια στην περίπτωσή μας δεν έχει γίνει ακόμη κανένας διάλογος για το ζήτημα.Δηλαδή θέλετε να πιστέψουμε πως ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός; Πως δεν έχει κανένα νόημα; Ακούμε με έκπληξη από χείλη υπευθύνων να καλούν τους συλλόγους γονέων να συμφωνήσουν ώστε να μην χαρακτηριστούν ρατσιστικοί, ξενοφοβικοί, κα., ενώ εάν δεν το κάνουν και αντιδράσουν τότε η πολιτική ηγεσία αποφασίζει μόνη της (!) Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η άποψη αυτή, που ελπίζουμε να αναθεωρηθεί άμεσα, χάρη της δημοκρατίας και του πολιτεύματος της χώρας μας.
  6. Εμείς δεν έχουμε προβεί σε κανέναν χαρακτηρισμό όλων αυτών που εκφράζουν, με πληθώρα άρθρων, καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης, αντίθετες απόψεις με εμάς. Απόψεις προσωπικές ή απόψεις εξαιρετικά μειοψηφικών κατά την άποψή μας ομάδων και όχι αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Δεν ζητούμε από κανέναν να υιοθετήσει τις αποφάσεις του συλλόγου μας, αλλά να τις σεβαστεί, όπως και εμείς σεβόμαστε κάθε αντίστοιχη απόφαση αλλά και λογική άποψη.
  7. Αναφέρουμε την συμπεριφορά και δράση της Διευθύντριας του σχολείου μας, κας Σταγιάννη, η οποία φρόντισε αφενός να μην υπάρξει καμία ενημέρωση για το ζήτημα και αφετέρου για τον αποκλεισμό του συλλόγου μας στην άτυπη και κλειστή σύσκεψη που έγινε για το θέμα στο γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κας. Αναστασοπούλου. Στη σύσκεψη αυτή, μάθαμε πως έντονα διατύπωσε τις καθαρά προσωπικές της απόψεις, οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με τις αποφάσεις που πήρε ο σύλλογός μας μετά από σχετική ψηφοφορία των μελών του. Δεν είχε την ευθιξία να αναφέρει και την άποψη των γονέων για το θέμα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων στη συνάντηση.
  8. Όμως το ζήτημα εξελίσσεται επικίνδυνα, μετά από γεγονός που συνέβη στις 19/01/2017. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων, κος Χαχάμης, επισκέφθηκε το σχολείο για να ζητήσει από την διευθύντριά του κα Σταγιάννη να επιτραπεί η διανομή μιας ενημερωτικής επιστολής προς τους γονείς των μαθητών. Η κα Σταγιάννη έλαβε την επιστολή, την διάβασε και απαγόρευσε να μοιραστεί η εν λόγω επιστολή εντός του χώρου του σχολείου. Πράγματι, βγήκαμε έξω από το χώρο του Σχολείου μας και μοιράσαμε την ενημερωτική επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας στους γονείς και μέλη του Συλλόγου μας, σαν να ήμασταν παρείσακτα και εξωγενή στοιχεία του Σχολείου μας. Προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται η κα Σταγιάννη την συνεργασία της με τον Σύλλογό Γονέων στο σχολείου μας (!!). Για το θέμα έχει υπάρξει έγγραφη αναφορά του συλλόγου προς την Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κας Αναστασοπούλου, από την οποία αναμένουμε τις ενέργειές της και την σχετική ενημέρωση για αυτές.

Το σχολείο δεν είναι πεδίο μάχης μεταξύ των Δημόσιων Λειτουργών του και των γονέων των μαθητών του αλλά θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αρμονική συνεργασία μεταξύ τους για το καλό των παιδιών μας. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν, ο εκλεγμένος Πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου μας, να αντιμετωπίζονται ως εχθροί, επειδή δεν συμφωνούν κάποιοι με ορισμένες αποφάσεις του συλλόγου μας.

Είμαστε πεπεισμένοι για το ορθό και τη λογική των αποφάσεών μας και δεν πρόκειται να λυγίσουμε σε κανέναν εκφοβισμό ή και εκβιασμό που ίσως επιχειρηθεί εναντίον μας. Εάν κάποιοι θέλουν να φέρουν τα «ΜΑΤ» στο σχολείο μας θεωρώντας μας εχθρούς της Πολιτείας, να ξέρουν πως θα είναι αυτοί που θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Μαθητών

26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Στέφανος Χαχάμης

 

Προηγούμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο της Δομής σίτισης - κεντρικά μαγειρεία Δ. Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα