Ειδήσεις

Μάξιμος προς Αποστόλου: Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για απώλεια παραγωγής;


Αν θα δοθούν αποζημιώσεις ή ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis στους κτηνοτρόφους για την απώλεια παραγωγής γάλακτος και τις ζημιές που υπέστησαν από το υπερβολικό ψύχος που συνόδευσε τη χιονόπτωση, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “Γάλα Ελλάςς” κ. Γιώργο Μηλιώνη και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου “Βοσκός” κ. Τάσο Αντωνίου, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Κατά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, εκτός από χιονόπτωση υπήρξαν και υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες -τοπικά μάλιστα πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν για αρκετές ημέρες- γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στους κτηνοτρόφους με απώλεια παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, αλλά και υπόμνημα του Προέδρου του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας “Γάλα Ελλάςς” κ. Γιώργο Μηλιώνη, η κύρια ζημιά που έχει προκληθεί είναι η μείωση στη γαλακτοπαραγωγή. Καθώς αυτήν την περίοδο η παραγωγή γάλακτος είναι στο ζενίθ της, ο έντονος παγετός προκάλεσε σημαντική μείωσή της, ενώ υπήρξαν προβλήματα που αφορούν και στο ζωικό κεφάλαιο, όπως θανάτους αιγοπροβάτων και νεογέννητων. Επιπλέον, δεν έλειψαν οι ζημιές στις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ όξυνση των ανωτέρω δημιουργήθηκε και από την αδυναμία πρόσβασης, λόγω χιονιού, των κτηνοτρόφων σε στάβλους, υπόστεγα και καταλύματα για να ταΐσουν τα ζώα.

Κύρια ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι ότι η μείωση στην παραγωγή γάλακτος, στο ανώτερο σημείο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, (μείωση της παραγωγής 30% σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών, σύμφωνα με τον “Γάλα Ελλάςς”) δεν πρόκειται να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα για την υπόλοιπη περίοδο. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι είναι πιθανό τμήμα του ζωικού κεφαλαίου να νοσήσει, καθώς κατά τόπους, όπως στη Ελασσόνα και τα Φάρσαλα οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση συνεχίζονται».

Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς που έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι της παραγωγής γάλακτος, κι αν ναι με ποιο τρόπο;
  2. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για έκτακτες περιπτώσεις με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν;
  3. Θα αποζημιωθούν για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, κυρίως νεογέννητων που δεν άντεξαν στις ακραίες καιρικές συνθήκες ψύχους;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Κέλλας: Η κυβέρνηση βολεύει ημετέρους και στον χώρο της παιδείας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών δισκίων