Ειδήσεις

Κέλλας σε Αποστόλου: Ανανεώστε τις συμβάσεις των εργαζομένων στο ΠΕΓΕΑΛ


Την αναγκαιότητα ανανέωσης των συμβάσεων των 12 εργαζομένων που απασχολούνται στο Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΠΕΓΕΑΛ), φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, είχε συνάντηση με τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για την απασχόλησή τους, τόσο για την υλοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος μείωσης της Νιτρορύπανσης, όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εργαστηρίου.

Έλαβε ακόμη, εγγράφως υπόμνημα, στο οποίο εκφράζεται “η ανησυχία για πιθανή απόλυσή τους”, με βάση το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εργαστηριακούς ελέγχους για το πρόγραμμα μείωσης της Νιτρορύπανσης”, γεγονός που θα επιφέρει σοβαρή υποστελέχωση στην υπηρεσία και μεγάλα λειτουργικά προβλήματα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Σταδιακά, από το έτος 2003 και μετά, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες (ΑΣΕΠ), προσλήφθηκαν με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, 12 εργαζόμενοι, στο Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΠΕΓΕΑΛ).

Η εν λόγω υπηρεσία αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα εδαφολογικά εργαστήρια της χώρας, διαπιστευμένο σε δοκιμές για τον προσδιορισμό νιτρικών και αμμωνιακών στο έδαφος, που εξυπηρετεί χιλιάδες παραγωγούς κάθε χρόνο, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ αποφέρει συγχρόνως, σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Επειδή οι συμβάσεις των 12 εργαζομένων του τμήματος Λάρισας, λήγουν από τις 18/12/2016 ενώ στα αντίστοιχα εργαστήρια σε όλη τη χώρα, με ανάλογη εργασιακή σχέση,  απασχολούνται άλλοι 9 εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν από τις 18/11/2016.

Επειδή από το 2003, οι συγκεκριμένες συμβάσεις ανανεώνονται συνεχώς, χωρίς καμία ενδιάμεση διακοπή (με βάση το άρθρο 21, παρ 3 του Ν.2190/94), με σκοπό την υλοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της μείωσης της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης.

Επειδή, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι εκτός από το Πρόγραμμα της μείωσης της Νιτρορύπανσης, απασχολούνται, ανάλογα με την ειδικότητά τους και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εργαστηρίου (παραλαβή και προπαρασκευή δειγμάτων, διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, καταγραφή εργαστηριακών αποτελεσμάτων, καθώς και διεκπεραίωση διοικητικών και οικονομικών εργασιών), αποδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή τους, στην ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων.

Επειδή με βάση το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, το πρόγραμμα της μείωσης της Νιτρορύπανσης, θα συνεχιστεί, χωρίς όμως να περιλαμβάνει εργαστηριακούς ελέγχους, με συνέπεια την απόλυση αυτών των εργαζομένων.

Επειδή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, για το μέλλον αυτών των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία των εδαφολογικών εργαστηρίων της χώρας;
  2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας, λαμβάνοντας υπόψη πως οι πρώτες συμβάσεις ξεκινούν να λήγουν σε λίγες ημέρες;
  3. Πότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους παραγωγούς, για το Πρόγραμμα της μείωσης της Νιτρορύπανσης;
Προηγούμενο άρθρο Χαρακόπουλος:Η Άγκυρα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο μεταναστευτικό
Επόμενο άρθρο 100 εκατομμύρια για έργα υποδομών στη Θεσσαλία το 2017