Ειδήσεις

Ερώτηση Κέλλα για άμεσες αποζημιώσεις μετά τη θεομηνία


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τις άμεσες αποζημιώσεις για παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, στις πληγείσες  από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές του Νομού Λάρισας”.

«Επισκέφθηκα το Αργυροπούλι, τη Λυγαριά, την Τσαριτσάνη και το Δαμάσι. Δυστυχώς, διαπίστωσα και από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόσο στις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες, όσο και στις χαλαζόπληκτες. Αμπέλια και περιβόλια, “γκρεμισμένα” στο Δαμάσι, βράχια στα ελαιόδεντρα και στις ροδακινιές στη Λυγαριά και το Αργυροπούλι. Οι ζημιές, λοιπόν, σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, σταβλικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής είναι τεράστιες. Είναι μάλιστα  η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, που καλλιέργειες έχουν πληγεί από ακραία φαινόμενα και οι εξατομικεύσεις των δηλώσεων, όπως πληροφορούμαι, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει! Η Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να προχωρήσει σε άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Πολλές περιοχές του Ν. Λάρισας, επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα, ανυπολόγιστες καταστροφές, τόσο σε φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή, όσο και σε τεχνικές υποδομές.

Οι περιοχές Αργυροπουλίου, Λυγαριάς, Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας και Βαμβακούς, Ρευματιάς και Σιτοχώρου του Δήμου Φαρσάλων, παραδόθηκαν κυριολεκτικά στη μανία της φύσης.

Επειδή εκατοντάδες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τον τελευταίο χρόνο, οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν πληγεί και άλλες φορές από ακραία φαινόμενα – οι αμπελοκαλλιέργειες, στις οποίες έχει ήδη χαθεί το 60% της παραγωγής από τον Μάρτιο, και τα περιβόλια στο Δαμάσι για τρίτη φορά από παγετό και χαλάζι – και ακόμα δεν έχει γίνει εξατομίκευση δηλώσεων ζημιάς!!

Επειδή οι καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο θα φανούν το επόμενο διάστημα, λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού που έπεσε και της μεγάλης υγρασίας.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας, ώστε να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων;
  2. Προτίθεστε να μελετήσετε – λόγω και της ιδιαιτερότητας της κατάστασης -, τρόπους αποζημίωσης και για το φυτικό κεφάλαιο, από προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις;

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Η ελπίδα για καλύτερες ημέρες στην παιδεία δεν έχει χαθεί
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας