Ειδήσεις

Μάξιμος για εγκαίνια του έργου: “Έκανα το καθήκον μου για το Αρδευτικό Αιγάνης!”


MAXIMOS1«Στα χρόνια που πολιτεύομαι έχω γνωρίσει διάφορους “παράγοντες” που μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους είναι “υπουργέ μου και υπουργέ μου” και όταν γίνει η δουλειά τους “μην είδατε τον Παναή”. Όχι μόνο δεν ακούμε “ευχαριστώ”, αλλά λένε και λόγια πίσω από την πλάτη μας… Χαίρομαι αγαπητέ δήμαρχε, διότι ούτε εσύ ούτε ο πρόεδρος της Αιγάνης ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων!». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση εγκαινίων του αρδευτικού έργου Αιγάνης-Πυργετού που προωθήθηκε επί των ημερών της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Απαντώντας στον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο, που τον ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του έργου, ο Θεσσαλός πολιτικός είπε τα εξής:

MAXIMOS2«Όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα συμβάν το πρώτο διάστημα της υπουργικής μου θητείας καθόρισε τον τρόπο που αντιμετώπιζα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το γνωστό “Μπαλτατζής”. Δήμαρχος της βορείου Ελλάδος συνοδευόμενος από διαμαρτυρόμενους αγρότες ζήτησε να με δει για ένα εγγειοβελτιωτικό έργο. Ακούστε, λοιπόν, τον παραλογισμό: Έκαναν φράγμα για άρδευση, έκαναν το αρδευτικό δίκτυο, αλλά ο δήμαρχος προτίμησε να εντάξει στο “Μπαλτατζής” αντί του έργου σύνδεσης του φράγματος με το αρδευτικό δίκτυο, έργα ανάπλασης σε ένα κεφαλοχώρι του δήμου! Ο δήμαρχος που υπολόγιζε ότι η πλατεία στο κεφαλοχώρι θα του έδινε περισσότερες ψήφους δεν επανεξελέγη. Οι συνέπειες, όμως, της επιλογής του ταλαιπώρησαν για καιρό τους αγρότες. Είπα, λοιπόν, ότι στο ΠΑΑ όλοι οι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται σε έργα που αντιμετωπίζουν το έντονο υδατικό πρόβλημα και όχι σε αναπλάσεις και πλατείες».

 

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ

Γι’ αυτό όταν ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος και ο πρόεδρος της Αιγάνης Κώστας Ζαφείρης μαζί με τους αγρότες της Ομάδας Παραγωγών Ακτινίδιου ζήτησαν την παρέμβασή μου για την ένταξη του αρδευτικού Αιγάνης-Πυργετού στο ΠΑΑ θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να το πράξω.

Το νερό είναι πηγή ζωής αλλά και προϋπόθεση παραγωγής. Εδώ στην Αιγάνη και στον Πυργετό έχουμε μια δυναμική καλλιέργεια ακτινιδίου. Με τη μεταφορά νερού από τον Πηνειό λύνεται οριστικά το πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών, που δημιουργήθηκε από την υφαλμύρωση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα.

Πέρα, όμως, από πραγματικά αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό που με τις ευλογίες της εκκλησίας εγκαινιάζουμε σήμερα, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι η υπερφορολόγηση των αγροτών στραγγαλίζει την ανάπτυξη της περιφέρειας.

 

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΣΕ ΚΑΣΤΡΙ-ΓΛΑΥΚΗ

Έχοντας απέναντί μου τον Περιφερειάρχη θυμούμαι τη συνεργασία που είχαμε για την προώθηση αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών στη Θεσσαλία. Θυμούμαι μια μαραθώνια σύσκεψη για την υπέρβαση γραφειοκρατικών εμποδίων στο γραφείο μου που απέδωσε καρπούς με την προώθηση μεταξύ άλλων και των ταμιευτήρων στο Καστρί και τη Γλαύκη. Εσείς στην αυτοδιοίκηση έχετε τη χαρά να βλέπετε το έργο σας να υλοποιείται. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, δυστυχώς, τα πράγματα είναι ρευστά, κατά κανόνα δεν υπάρχει σταθερός κυβερνητικός κύκλος, πράγματα που σχεδιάζουμε δεν προλαβαίνουμε να δούμε να υλοποιούνται επί θητείας μας. Όπως, επίσης, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η “μεγάλη εικόνα”, ο κεντρικός σχεδιασμός των έργων γίνεται κάθε επτά χρόνια, στην αρχή της Προγραμματικής Περιόδου. Ενδιάμεσα μπορεί να γίνονται κάποιες αλλαγές, μερεμέτια ή μπαλώματα. Τα βασικά, όμως, σχεδιάζονται εξ αρχής. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, να βρίσκεται κανείς στη θέση ευθύνης στην περίοδο διαμόρφωσης του ΠΑΑ.

 

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ

Μεγάλα έργα στην περιοχή μας, όπως το φράγμα στο Παλιοδερλί στη Σκοπιά Φαρσάλων, που όραμά μου είναι η υλοποίησή του, δεν μπορεί να γίνουν αν δεν ενταχθούν στο ΠΑΑ. Είναι από τις… παράπλευρες απώλειες της παραίτησης μου για την υπόθεση του γάλακτος. Χαίρομαι, ωστόσο, γιατί η άποψή μου ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΠΑΑ να δοθεί στις Περιφέρειες έγινε πράξη. Πάνω από το 1/3 των χρημάτων δίνονται, πλέον, στις Περιφέρειες -και ορθώς- γιατί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση τις ανάγκες σε περιφερειακό επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα σας σε ανάλογες προσπάθειες και να συγχαρώ όλους όσοι με πρώτο το δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου που δίνει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή ακτινιδίου της περιοχής.

Καλορίζικο και καλές σοδειές στους παραγωγούς μας!».

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κατσιαντώνης : Πνίξατε τους Έλληνες στους φόρους
Επόμενο άρθρο 2 νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα από το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας