Ειδήσεις

Μάξιμος : Καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις ζημιών από ΕΛΓΑ


«Μετά την τετράμηνη καθυστέρηση μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εντολών μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, προβλήματα πρακτικής φύσης που αφορούν την εκτιμητική διαδικασία (πχ μετακινήσεις με ΚΤΕΛ), δημιουργούν επιπλέον καθυστερήσεις και χαμηλή απόδοση στο εκτιμητικό έργο, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη σε ερώτησή του για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες και χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζει ότι «μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή (06/07/16) που αφορά στις μετακινήσεις των γεωτεχνικών, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρόκειται να προβούν στην έκδοση εντολών μετακίνησης για τους γεωτεχνικούς-εκτιμητές, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η εκτιμητική διαδικασία».

Όσον αφορά στις ζημιές «από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2016 σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβακιών, κηπευτικών, τριφυλλιών, πεπονοειδών, οπωροκηπευτικών, αμπελοειδών κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας (Φάρσαλα-Τύρναβος), σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών».

Για τις ζημιές «από τις πλημμύρες-βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 21 και 22 Μαΐου του 2016 σε διάφορες καλλιέργειες (σιτηρών, βίκου, καλαμποκιού, πεπονοειδών, μηδικής, καπνού κ.λπ.) στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας [Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας -ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων-, ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων -περιοχές Φαρκαδόνας και Τρικκαίων], σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς».

Αναφορικά με τις ζημιές στο δήμο Φαρσάλων «σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως αποθήκες) και σε αποθηκευμένα προϊόντα, σημειώνεται ότι οι καταγραφές των εν λόγω ζημιών θα γίνουν σύντομα. Κατόπιν, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και, οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών».

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνεται ο δακτύλιος της Λάρισας δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Γ. Λαμπρούλη με αφορμή τη σύσκεψη του Δ. Τεμπών