Ειδήσεις

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 40 εκτελεσθέντες πατριώτες στο Αντιαεροπορικό


Την μνήμη των 40 πατριωτών που εκτελέσθηκαν, στις 8 Μαρτίου του 1944 από τις δυνάμεις φασιστικής κατοχής, τίμησε ο Δήμος Λαρισαίων και οργανώσεις αντιστασιακών. Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αντιαεροπορικό, και στις πλατείας Εθνικής Αντίστασης (προτομή Γιάννη Πατέρα) και στην πλατεία Δήμητρας Τσάτσου.
Στο Αντιαεροπορικό, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Απόστολος Σουρλαντζής, με ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, τονίζοντας μεταξύ ότι η ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας 53 με επιβάτες τη διοίκηση και το επιτελείο μιας ολόκληρης μεραρχίας, μεταξύ Τεμπών και Πυργετού, από το Μηχανικό Ολύμπου του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Αντώνη Βρατσάνο, είχε ως αποτέλεσμα τα αντίποινα την εκτέλεσε Ελλήνων πατριωτών.
Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρλαντζής.
«Οι Γερμανοί ως αντίποινα διέταξαν, «συμφώνως με τους στρατιωτικούς νόμους την δια τουφεκισμού εκτέλεσιν 100 προσώπων ευρισκομένων υπό κράτησιν παρά τω γερμανικών στρατών, άτινα είχαν σχέση με τας τρομοκρατικάς ομάδας της περιοχής…». Αυτό ήταν το ανακοινωθέν της γερμανικής διοίκησης κατοχής, που δημοσιεύτηκε στον τότε ημερήσιο τύπο στην Λάρισα.
Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που μάχονταν τον κατακτητή, χαρακτηρίζονταν ως «τρομοκρατικές ομάδες». Με τον ίδιο αυτό χαρακτηρισμό θα κατηγορούνταν από το βαθύ παρακράτος και τους συνεργάτες των γερμανών, για πολλά χρόνια μετά την Απελευθέρωση, όσοι είχαν τολμήσει να αντισταθούν εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών»
Σε άλλο σημείο τόνισε τα εξής: «οι Λαρισαίοι και οι κάτοικοι της περιοχής πληροφορούνται πως το πρωινό της 8ης Μαρτίου του ΄44 οι Ναζί θα εκτελούσαν στο ύψωμα του αντιαεροπορικού, 40 πατριώτες, 35 άνδρες και 5 γυναίκες…»
«…Η εκτέλεση των 40 πατριωτών στάθηκε σημαντικό γεγονός στην Κατοχική ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Οι υπερήφανοι και αδούλευτοι κάτοικό της έχουν να επιδείξουν κορυφαίες στιγμές καρτερικότητας και αντρειοσύνης. Είδαν τους αγαπημένους του, αδελφούς νεκρούς στους δρόμους, κρεμασμένους στις πλατείες, τα παλικάρια τους να στήνονται στους τοίχους αλλά δεν λύγισαν.»
Και καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Σουρλαντζής τόνισε:
«Στη Χώρα του ήλιου, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οι κατακτητές ήρθαν να επιβάλλουν το φασισμό με τη δύναμη των όπλων. Όμως οι Ελληνικός Λαός δε λύγισε. Ξίνισε μέσα στο αίμα του, η βαριά προγονική κληρονομιά.
Γέμισαν οι πόλεις με συνθήματα «δεν θα περάσει ο Φασισμός». Γέμισαν τα βουνά με αγωνιστές που έδιναν τη ζωή τους, γιατί ήθελαν «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά.
Η Ελληνική Εθνική Αντίσταση αποτέλεσε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Εκεί δόθηκε το μάθημα σε όλον τον κόσμο πως δεν υπάρχει τίποτε ιερότερο στη ζωή… από την Ελευθερία.
Η Εθνική Αντίσταση της Ελλάδας έχει στοιχεία ιδιαιτερότητας, στοιχεία μοναδικότητας καθώς όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη, δεν υπήρξε το γνώρισμα της παλλαϊκής στράτευσης. Από το βουνό στην πόλη, από τη μικρή έκφραση κοινωνικής ζωής όπου ένας λαός να εξεγείρεται εναντίον του κατακτητή, από την πιο απλή πράξη άρνησης… ως την ένοπλη αντίσταση στα βουνά.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω εδώ, ότι, έχουμε αυτό το μοναδικό φαινόμενο να είμαστε μια Χώρα που η συμβολή της στη νίκη ενάντια στο ναζισμό, ήταν από τις πιο αποφασιστικές αλλά και τις πιο αιματηρές στην Ευρώπη.»
Μετά την ομιλία του κ. Σουρλαντζή, μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΕΑ ν. Λάρισας κ. Κων. Αγγελής.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παπαδόπουλο, ως εκπροσωπος της κυβέρνησης, από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Καλομπάτσιο, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Σμήμαρχο κ. Διαμ. Σουρή, τον αναπληρωτή δήμαρχο κ. Γ. Σούλτη, τον εκπρόσωπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κυρ. Παπαδόπουλο τον πρόεδρο της Ενωσης Αναπήρων και θυμάτων Εθνικής Αντίστασης κ. Αθαν. Ριζάκη, τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΕΑ κ. Γ. Καραγιάννη την εκπρόσωπο της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας κ. Αλίσα Μωυσή και την αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης κ. Μερ. Μαλαμίτση.
Ακολούθησε τελετή στην προτομή Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στεφάνι κατέθεσε η αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Αράπκουλε και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τελετή στην προτομή Δήμητρας Τσάτσου στην ομώνυμη πλατεία με κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο κ. Νικ. Καλτσά, τον εκπρόσωπο των Ενοπλων Δυνάμεων Σμήμαρχο κ. Διαμ. Σουρή κι την οικογένια της Δημ. Τσάτσου.
Τηλεγράφημα στους διοργανωτές των εκδηλώσεων απέστειλε και ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. κ. Χρ. Κέλλας.

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοβουλία για ενεργοποίηση των σπουδαστών του ΤΕΙ σε θέματα εθελοντισμού
Επόμενο άρθρο Μικροί εξερευνητές της φύσης και της τέχνης