Ειδήσεις

Μάξιμος : Η Τουρκία απαλλοτριώνει εκκλησίες στη Μικρά Ασία


«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια γενοκτονίας της ιστορικής μνήμης, η οποία έρχεται να ολοκληρώσει τη γενοκτονία της χριστιανών της Ανατολής, κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Είναι φανερό ότι επιδιώκεται η εξαφάνιση και των ιστορικών τεκμηρίων της παρουσίας των χριστιανών στην Μικρά Ασία, είτε αυτά είναι εκκλησίες, είτε μνημεία είτε ακόμη νεκροταφεία». Τα παραπάνω τονίζει ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η είδηση ότι το τουρκικό κράτος απαλλοτρίωσε έξι χριστιανικές εκκλησίες στην νοτιο-ανατολική Τουρκία.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος, «σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ‘‘World Watch Monitor’’ (06.04.16), η οποία δημοσιεύθηκε σε διεθνή και εγχώρια Μ.Μ.Ε., η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην αυθαίρετη απαλλοτρίωση έξι χριστιανικών εκκλησιών στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Οι λατρευτικοί χώροι πέρασαν έτσι στην δικαιοδοσία του τουρκικού κράτους. Η απαλλοτρίωση, όπως αναγράφεται στην αναφορά της οργάνωσης, έγινε υπό το πρόσχημα της ανοικοδόμησης και αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην οποία τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν σφοδρές συγκρούσεις, και όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εναπομείναντες Χριστιανοί της περιοχής -Αρμένιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι και Τούρκοι- δεν έχουν πρόσβαση στις λατρευτικούς τους χώρους. Να σημειωθεί ότι τα λατρευτικά οικοδομήματα ανήκουν στην συρορθόδοξη εκκλησία, στην καθολική καθώς και σε προτεσταντική ομολογία και μερικά από αυτά έχουν ιστορία πολλών αιώνων». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, «η συρορθόδοξη εκκλησία της Παρθένου Μαρίας είναι ηλικίας 1.700 ετών».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «ήδη τρεις παλαιότατες βυζαντινές εκκλησίες, της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τραπεζούντα του Πόντου και στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης έχουν μετατραπεί σε ισλαμικά τεμένη, στο πλαίσιο της ίδιας βάναυσης διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας» και προσθέτει ότι «τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να συνάδουν σε σύγχρονο κράτος δικαίου, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θρησκευτική ελευθερία αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά, ούτε μπορεί με ανάλογες πρακτικές η Τουρκία να διεκδικεί την συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Κατόπιν τούτων ρωτά τον κ. Κοτζιά:
1. Αν προτίθεται να μεταφέρει το ζήτημα της αυθαίρετης απαλλοτρίωσης χριστιανικών εκκλησιών από το τουρκικό κράτος στους διεθνείς οργανισμούς.
2. Αν στις συνομιλίες που διεξάγονται με την τουρκική πλευρά έχετε θέσει και το ζήτημα του σεβασμού στην ιστορική μνήμη εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και την απαίτηση καταδίκης της μετατροπής βυζαντινών εκκλησιών σε ισλαμικά τεμένη.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου
Επόμενο άρθρο 2ο τουρνουά αγώνων υδατοσφαίρισης στη Λάρισα