H Άννα Βαγενά παρουσιάζει την «Αγγέλα Παπάζογλου» στη Λάρισα


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Λάρισας από τα γερμανικά στρατεύματα ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει  την παρουσίαση της παράστασης «Αγγέλα Παπάζογλου» από τη Άννα Βαγενά στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης της Λάρισας, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 8:00μμ.

Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την παρουσίαση του έργου, γιατί η Αγγέλα Παπάζογλου (γυναίκα του συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου) στην αφήγησή της, εκτός από την περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης και της προσφυγιάς, αναφέρεται και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Γερμανική Κατοχή καθώς και στις εκτελέσεις των πατριωτών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Η προσφορά της Άννας Βαγενά με αυτή την παράσταση  αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Λαρισαίους και Θεσσαλούς πατριώτες, που βασανίστηκαν απάνθρωπα και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»

 

Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας τους συνθέτη του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε η ίδια στο γιο της Γιώργη. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής.

Ακολουθούμε μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Τη συναντάμε στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουμε στην Ελλάδα του ’50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του!…

Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις.

 

Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων λόγω περιορισμένων καθισμάτων θα γίνονται στο τηλέφωνο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 2410280220, καθημερινά 9:00 – 14:00.

Υπεύθυνη Μουσείου: κα Σουφαράπη Σοφία.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση οργανώνει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση του Δήμου για τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση τμήματος Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας»