Προωθούνται λύσεις στο υδρευτικό πρόβλημα των παραλίων του δήμου Αγιάς


Προχωρούν οι εργασίες για την αξιοποίηση τριών νέων υδρευτικών γεωτρήσεων στα παράλια του Δήμου Αγιάς, μετά από την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, της προέγκρισης συμβασιοποίησης του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Δ.Ε. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΜEΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ», αρχικού προϋπολογισμού 970.000,00 ευρώ. Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας, με Κύριο τη ΔΕΥΑ Αγιάς.

Το έργο με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού στο υδρευτικό δίκτυο της Σκήτης η ποία σήμερα υδρεύεται με διπλή άντληση και υψηλό κόστος, αλλά και του Αγιοκάμπου, του Πολυδενδρίου και του Ρακοποτάμου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορά στην αξιοποίηση 3 νέων υδρευτικών γεωτρήσεων και στη σύνδεση των δύο εξ’ αυτών μέσω τροφοδοτικών αγωγών με δεξαμενές αποθήκευσης στη Σκήτη και στο Σκλήθρο.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη εργολαβία «Ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων Δ.Ε. Μελιβοίας» που ολοκληρώθηκε, έχουν ανορυχθεί γεωτρήσεις στη Τ.Κ. Σκήτης θέση «Ισιώματα», στη Τ.Κ. Σκλήθρου θέση «Γ2» και στον οικισμό Κουτσουπιάς, θέση «Ντουβάρια» της Τ.Κ. Μελιβοίας συνολικού κόστους 251.886,28 ευρώ.

Με το νέο έργο που προχωρά σε σύμβαση, οι γεωτρήσεις θα αξιοποιηθούν κατάλληλα με εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ηλεκτροκίνητων αντλητικών συγκροτημάτων, τα οποία θα συνοδεύονται από ρυθμιστές στροφών (inverterς) και κατάλληλη διάταξη διαφόρων αυτοματισμών για τον τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό τους από απόσταση και συγκεκριμένα από τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς. Τα αντλιοστάσια θα κατασκευαστούν σε οικίσκο από τσιμεντόπληνθους και θα φέρουν τις απαραίτητες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την ομαλή λειτουργία των άνωθεν διατάξεων.

Θα υλοποιηθούν δύο τροφοδοτικοί αγωγοί σύνδεσης των νέων γεωτρήσεων Σκήτης και Σκλήθρου με δεξαμενές αποθήκευσης. Ο πρώτος αγωγός μήκους 4.200μ με διατομή σε όλο το μήκος του Φ 160, θα συνδέει τη γεώτρηση στη θέση «Ισιώματα» με τη δεξαμενή Σκήτης χωρητικότητας 200 κ.μ. (η οποία έχει κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης και αγωγός μεταφοράς νερού στο Δ. Μελιβοίας»). Ο δεύτερος αγωγός, μήκους 3.000μ. και διατομής σε όλο το μήκος του Φ 160, θα ξεκινά από την γεώτρηση Σκλήθρου (θέση «Γ2») και θα καταλήγει στη δεξαμενή Βορειοανατολικά του οικισμού Σκλήθρου, χωρητικότητας 1000 κ.μ., (η οποία επίσης κατασκευάστηκε στα πλαίσια του έργου ΕΣΠΑ «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης και αγωγός μεταφοράς νερού στο Δ. Μελιβοίας»).

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, υπογράψαμε σήμερα την προέγκριση συμβασιοποίησης της δεύτερης φάσης ενός έργου αρχικού προϋπολογισμού 970.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν περιοχές των παραλίων του δήμου Αγιάς. Δε νοείται να μιλάμε για ανάπτυξη και κυρίως για τουριστικό προϊόν, όταν δεν έχουμε λύσει στοιχειώδη ζητήματα υποδομών όπως η ύδρευση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με τη στενή συνεργασία που διατηρούμε με το δήμο Αγιάς και τις υπηρεσίες του, προχωράμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση τριών νέων υδρευτικών γεωτρήσεων που θα δώσουν επιτέλους καλής ποιότητας νερό στη Σκήτη, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με το αρσενικό, τον Αγιόκαμπο, τον Ρακοπόταμο και το Πολυδένδρι. Παράλληλα με τα οφέλη που θα αποκομίσουν στην ποιότητα ζωής τους οι κάτοικοι αλλά και τη βελτίωση υποδομών σε μία τουριστική περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται, έργα τέτοιων οικονομικών μεγεθών συμβάλουν άμεσα και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας με χρήμα αλλά και θέσεις εργασίας».

Προηγούμενο άρθρο Έλεγχοι σε 520 οχήματα, 6 επιχειρήσεις σκραπ και 8 καταστήματα εστίασης σε όλη τη Θεσσαλία – 9 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Ξεκινά το τριήμερο Φεστιβάλ «Με θέα το Αιγαίο» στα παράλια της Λάρισας