Βραβεία Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης σε δύο Λαρισαίες ποιήτριες


Σαράντα προσωπικότητες των αμερικανικών πανεπιστημιακών κέντρων της Πενσυλβάνια, μέλη της οργάνωσης «Τάξεις χωρίς σύνορα», επισκέφθηκαν την Παιανία για να τιμήσουν

το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, που υποδέχθηκε τους ξένους επιφανείς επιστήμονες με ένα πολύπτυχο πρόγραμμα πολιτιστικής έκφρασης, αφιερωμένο στην 70ή επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων.

Το πρόγραμμα ένοιξε με τους χαιρετισμούς και τα μηνύματα του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου, του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Ηλιόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, της πανεπιστημιακού-διευθύντριας του αμερικανικού εκπαιδευτικού οργανισμού “Classrooms Without BordersDr.Zipora Gur, του Επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L. Parisunder the auspices of UNESCO) Κώστα Βαλέτα, του Διευθυντή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Ηλία Φρεζή, του πρώην Δημάρχου Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη, του διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Μπουλμέτη και του Δημοτικού Συμβούλου Παιανίας Αλέξανδρου Καποδίστρια.

Στη συνέχεια το μουσικό σύνολο βιολιών αποτελούμενο από τα μέλη της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών Ιωάννη, Γεωργία και Νίκο Παϊβανά, και τον πιανίστα του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου «Gina Bachauer» Βασίλη Ναθαναήλ, ερμήνευσε αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας των 7 Όσκαρ ! “Schindlers List”.

Ακολούθησε η εκφώνηση και απονομή των διακρίσεων του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης στην ελληνική γλώσσα, με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Το Πρώτο Βραβείο έλαβε η Χριστιάννα Λούπα για το έργο της «Ζερμαίν», το Δεύτερο η Ιωάννα Μπουρνιά (Γερμανία) για το έργο της «Κομμένες ζωές», το Τρίτο η Αγγελική Σιδηρά για το έργο της «Το δικό της άστρο», το Πρώτο Μαθητικό Βραβείο ο Απόστολος Ρούσσης (Λυκείου Κωστέα Γείτονα) για το έργο του «Μολών λαβέ», το Δεύτερο Μαθητικό η Γιώτα Σκλαβούνου (Λυκείου Αμαρουσίου) για το έργο της «Δεν προλαβαίνουμε» και το Τρίτο Μαθητικό η Άντζελα Σαλίου (Λυκειου Ταύρου) για το έργο της «Ρόζα (στη μνήμη της Roza Monka)». Επίσης απονεμήθηκαν Έπαινοι στους Στέλλα Αλεξοπούλου (Φάληρο), Αικατερίνη Αντωνίου (Λαμία), Μαρία Αράπκουλε (Γιάννουλη-Λάρισα), Ευαγγελία

-2-

Εξακουστίδου (Αθήνα), Λεβή Μπενουζίλιο (Θεσσαλονίκη), Γεωργία Μακρογιώργου (Θεσσαλονίκη), Άννα Μετσάνη (Λάρισα), Στέλλα Μητσώνη (Θεσσαλονίκη), Μίνα Μπουλέκου (Καπανδρίτι), Παναγιώτα Παρασκευοπούλου (Βούλα), Αγγελική Παριάρου (Εύδηλος-Ικαρία) και Μαίρη (Μαριάνθη) Υπερείδου-Χατζή (Μόντρεαλ-Καναδά)

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με την απονομή τιμητικών Διπλωμάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης στην επιζήσασα του Ολοκαυτώματος ελληνοαμερικανίδα πανεπιστημιακό Yolanda Avram Willis, στον Καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Pittsburgh και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντ. Μουσικής της Πατριαρχικής Μητρόπολης Πιττσβούργκου

Νίκο Γιαννουκάκη και στη Zipora (Tsipy) Gur.

Στο εκθεσιακό μέρος της εσπερίδας, παρουσιάσθηκε αυθεντικό έντυπο, έγγραφο και φωτογραφικό υλικό αρχείου – αφιέρωμα στο συγγραφέα της «Ιστορίας ενός αιχμαλώτου» Στρατή Δούκα (1895-1983) και στον ελληνοεβραίο ζωγράφο Ιούλιο Καΐμη (1897-1982).

Η εσπερίδα έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου της Αμαλίας “The Elegy of Martyrdom” (Λάδι σε καμβά, 2,30 Χ 1,00 μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τη γνωστή καλλιτέχνιδα για «μια σπονδή τέχνης στο Ολοκαύτωμα της μνήμης». Τα αποκαλυπτήρια συνόδευσε ο κριτικός λόγος του διαπρεπή αμερικανού αισθητικού της τέχνης και καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Drexel, Robert Zaller, https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Zaller

https://drexel.edu/histpol/contact/facultyDirectory/RobertZaller/ , που παρουσίασε την πορεία της ζωγράφου από τα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας και του Παρισιού μέχρι τις διεθνείς διοργανώσεις “Foire” of Padova, ArtExpo of New York, Hermes’93 of New Jersey, “Greek Daysof Calcutta

Λεζάντες φωτογραφιών:

1.Το έργο της Αμαλίας “The Elegy of Martyrdom” («Ελεγεία του μαρτυρίου»). Ζωγραφική βαθειάς ανθρώπινης ευαισθησίας και πνευματικής εγρήγορσης.

2.Άποψη της αίθουσας με την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων Στρατή Δούκα και Τζούλιο Καΐμη.

3.Προθήκη με φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού του Στρατή Δούκα, όπου διασώθηκε στα χρόνια της Κατοχής η εβραϊκή οικογένεια Ταζάρτες.

4.Προθήκη με χειρόγραφες σημειώσεις του Τζούλιο Καΐμη.

5.Ο Πρόεδρος του EUARCE Ευάγγελος Ανδρέου, ο Διευθυντής του Κ.Ι.Σ. Ηλίας Φρεζής, η Διευθύντρια του “Classrooms Without BordersDr. Zipora Gur.

6.Η Αμαλία μπροστά στο ζωγραφικό έργο της μαζί με τη Ράνια Βισβάρδη, τη Zipora Gur και τον Ηλία Φρεζή.

7.Το μουσικό σύνολο της εσπερίδας. Οι βιολονίστες Ιωάννης, Γεωργία, Νίκος Παϊβανάς με τον πιανίστα Βασίλη Ναθαναήλ.

8.Ο Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας, Κώστας Μπουλμέτης απονέμει ποιητικό βραβείο στη μαθήτρια λυκείου Άντζελα Σαλίου.

9.Ο Κώστας Μπουλμέτης με τον δημοτικό σύμβουλο Παιανίας Αλέξανδρο Καποδίστρια.

10.Η Μαίρη Υπερίδου-Χατζή. Ήρθε από το Μόντρεαλ και συγκίνησε με τη θεατρική απαγγελία της.

11.Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντρέας Μπεντάϊ, διαβάζει το άρθρο “Amalia, something quite new” του Ρόμπερτ Ζόλλερ.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Τα ψέματα τελείωσαν στις ουρές της ντροπής!
Επόμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «εθνική συνεννόηση για τη μάχη της επόμενης ημέρας εντός του ευρώ»