Κεντρική εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το δημοψήφισμα


«Την Κυριακή έχουμε ένα καινούργιο ραντεβού με την Ιστορία. Και σ’ αυτό καλούμαστε να δώσουμε αυτό το βροντερό ΟΧΙ σε ‘κείνες τις πολιτικές που εδώ και 5 χρόνια έκαναν τη χώρα μας μια αποικία χρέους, ένα πειραματόζωο. Για τις πιο αντιλαϊκές και άγρια ταξικά προσανατολισμένες πολιτικές». Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 1ης Ιουλίου στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το δημοψήφισμα. Με τη σειρά της, μοναδική επιλογή που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και τη Δημοκρατία και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί «που δεν μπορούν να αγνοήσουν γιατί είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ΟΧΙ σε συγκεκριμένα μέτρα» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Ο Ν. Μιχαλάκης κάλεσε τους πολίτες την Κυριακή «να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στη λιτότητα και τα μνημόνια. Στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης. Στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ένα ΟΧΙ σ’ αυτές τις πολιτικές που ξέρουμε πολύ καλά σε τι μας οδήγησαν, το ‘χουμε ζήσει βαθιά μες το πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων».

Όπως τόνισε ο βουλευτής, στις 5 Ιούλη «θα δώσουμε τη μάχη για τη Δημοκρατία, την εθνική μας ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Δε δεχόμαστε επεμβάσεις από το εξωτερικό, ούτε υποδείξεις για το τί θα ψηφίσουμε, ούτε ποιόν θα φορολογήσουμε, ούτε πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη στους ανθρώπους. Ο αγώνας μας είναι αγώνας και για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δε θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφά τους.

Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και θα ψηφίσει με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια και όραμα, κόντρα στην τρομοκρατία. Ο καθένας μας θα αντιταχθεί σε αυτούς που τον θεωρούν υποχείριο, πρόβατο επί σφαγή και θα υψώσει το ανάστημά του ως υπεύθυνος πολίτης της Ελλάδας, ως πολίτης που υπερασπίζεται την Δημοκρατία, γέννημα θρέμμα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έλαχε σε ‘μας ο κλήρος και θα αποφασίσουμε με όραμα και αξιοπρέπεια για το ποιά Ευρώπη θέλουμε, ποιά ζωή θέλουμε, ποιό μέλλον οραματιζόμαστε.

Στις 5 του Ιούλη θα στείλουμε εμείς οι Έλληνες ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας δυνατά ΟΧΙ στα τελεσίγραφα, στην υποτέλεια και την υποταγή. Λέγοντας ΟΧΙ στη μοιρολατρία της παθητικής αποδοχής των επιταγών της σημερινής κυρίαρχης τάξης και την εφαρμογή τους. Αρνούμαστε τη συνέχιση της λιτότητας και το ξεπούλημα της χώρας.

Δε φοβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούλησή του. Γιατί θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας. Γιατί βασίζεται στα ισχυρά θεμέλια της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας που μας εξοπλίζει το Σύνταγμα. Γιατί γίνεται με διαφάνεια, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στον κάθε πολίτη.

Δημιουργούμε την κοινωνία μας από την αρχή με αλληλεγγύη, ανθρωπιά, συλλογική προσπάθεια και ελπίδα. Όλα όσα ελπίζαμε, αγωνιζόμασταν, διεκδικούσαμε, όλα όσα ονειρευόμασταν είναι μπροστά μας. Αυτά που σκεφτόμασταν, συζητούσαμε, περιμέναμε είναι εδώ. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια. Είτε επιλέγουμε την ελπίδα είτε τη μιζέρια. Το ΟΧΙ μας την Κυριακή να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθαρά, δυνατά και με μεγάλη πλειοψηφία. Φίλες και φίλοι, θα νικήσουμε. Το πείραμά τους θα αποτύχει».

Από την πλευρά της η Ηρώ Διώτη σημείωσε ότι οι δανειστές μας, «έχοντας ως σαφή στόχο να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή να την ταπεινώσουν, ακόμα και στις προτάσεις της που είχαν υποχωρήσεις, χωρίς να ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους κλπ αλλά σε αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και κυνική: “δε μας ενδιαφέρει να βρεις τα λεφτά από εκεί που εσύ νομίζεις σωστό και δίκαιο, αλλά να τα βρεις από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δηλαδή περικοπές, απολύσεις, φόρους για τα χαμηλά στρώματα”. Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό, γιατί ο βασικός άξονας της πολιτικής που υπηρετούν είναι η λεγόμενη δημοσιονομική αναδιάρθρωση, δηλαδή: χαμηλά μεροκάματα και πολλοί άνεργοι, έτσι ώστε να συμφέρει τις μεγάλες εταιρείες, Γερμανικές και άλλες, να επενδύουν στην Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα ήταν η μοναδική επιλογή που είχαμε επειδή ακριβώς δεν μπορεί κανένας να το μεταφράσει όπως θέλει γι’ αυτό και ξεκίνησε ένας απίστευτος πόλεμος μέσα κι έξω από την χώρα για να πιέσουν τον ελληνικό λαό στο ΝΑΙ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον πείσουν ότι ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από το Ευρώ».

Αναφερόμενη στη ψεύδη του κ. Γιούνκερ και σε αυτούς που υποστηρίζουν την “αριστερή παρένθεση”, επεσήμανε ότι «μαζί τους έχει συνταχθεί όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα και όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η τρομοκρατία της τηλεόρασης και των εφημερίδων έχει ξεπεράσει κάθε όριο κι αυτό γίνεται από τους ίδιους ανθρώπους που γονάτισαν τον ελληνικό λαό και θέλουν να πάρουν κι άλλα.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική. Όπως επίσης συμπεριλαμβάνει προτάσεις ώστε να μη θιγούν τα λαϊκά στρώματα. Όμως, τα μέτρα υπέρ του λαού δεν μπορούν να περάσουν μόνο με τριαντάφυλλα. Είναι μια μεγάλη μάχη. Να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη ώρα.

Ένα μαζικό, ηχηρό ΟΧΙ είναι δεσμευτικό, δεν είναι διχαστικό θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις και θα αναγκάσει τους δανειστές στις αναγκαίες υποχωρήσεις. Διχαστικός είναι ο τρόπος που πάνε να το παρουσιάσουν, ότι δηλαδή το ΟΧΙ είναι έξοδος από την Ευρώπη. Διχαστικό επίσης είναι το ίδιο το μνημόνιο που προτείνουν, χωρίς μάλιστα να βάζουν μέσα καμιά ρύθμιση για το χρέος. Είναι διχαστικό γιατί ο πυρήνας του προγράμματος αυτού πετάει στον Καιάδα τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας, για να γίνουμε αποικία χρέους. Αλλά αυτά δεν τα λέει καμιά τηλεόραση. Γιατί οι τηλεοράσεις ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες που, εκτός από το ότι έχουν τεράστια συμφέροντα, χρωστάνε πολλά χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Αν ο λαός επιλέξει το ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει, καθώς δεν έχει εκλεγεί για να περάσει αυτά τα μέτρα. Όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού. Είναι πρωθυπουργός για να υπηρετήσει λαϊκά συμφέροντα και αυτό πράττει».

Ολόκληρες οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μιχαλάκη και Ηρώς Διώτη είναι οι ακόλουθες:

Ομιλία Νίκου Μιχαλάκη (βουλευτής Ν. Καρδίτσας)

Πολίτες της Λάρισας,

Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο και αγώνα. Έφτασε η ώρα να υπερασπιστούμε την ελπίδα και τα όνειρά μας. Για να κρατήσουμε όλοι μαζί ισχυρές, τις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας, της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι, την Κυριακή που μας έρχεται λαμβάνει χώρα μια κορυφαία πράξη δημοκρατίας. Αν τα πράγματα ήταν όπως θα έπρεπε, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα καλούνταν να αποφασίσει με την ψήφο του ελεύθερα την Κυριακή, εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το τελεσίγραφο το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015.

Να αποφασίσει χωρίς φόβο, αλλά με ευθύνη για την αποδοχή ή μη του επαίσχυντου σχεδίου Συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί, επιλέγοντας ξεκάθαρα αν θα επιστρέψουμε στις λογικές της διαμόρφωσης της πολιτικής ζωής της χώρας από τις κάθε λογής τρόικες ή αν θα γυρίσουμε σελίδα και θα πάμε μπροστά, με καθοδηγητή τον ίδιο τον λαό.

Να αποφασίσει για το αύριό του, που θα το καθορίζουν οι ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των κεφαλαίων, ένα αύριο που οι πολιτικοί θα είναι υπέρμαχοι της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ανθρώπων και όχι πειθήνια όργανα των απρόσωπων οικονομικών συμφερόντων.

Κατά πόσο είναι εφικτό την επόμενη Κυριακή να αποφασίσουμε για τα παραπάνω υπεύθυνα, συνειδητά, ως κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες για το τεράστιο διακύβευμα του δημοψηφίσματος που είναι η πορεία της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι ένα μεγάλο ερώτημα, όταν οι δανειστές και οι ντόπιοι εκφραστές τους μας έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με την πιστωτική ασφυξία και τη στρατηγική στραγγαλισμού της κοινωνίας, όταν τα ΜΜΕ παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν καταστάσεις πανικού και τρομοκρατίας, όταν σ’ αυτά προστίθενται τράπεζες, κόμματα και «φιλοευρωπαϊκού» τύπου αγανακτισμένοι.

Είναι σαφές πως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καλοστημένο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, ένα «σιωπηλό πραξικόπημα» που αποσκοπεί στην αποκαθήλωσή της για να μην μπορέσει αυτή να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα διεθνώς και, έπειτα από λίγο χρόνο, να βρει και συμμάχους στο επίπεδο των ηγεσιών των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αναμένονται πολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις στις χώρες της Ευρώπης.

Στόχος είναι να εξευτελιστεί η κυβέρνηση και κατόπιν να πέσει, ώστε να χρησιμεύσει αυτό ως «παραδειγματισμός» για άλλες χώρες και άλλες κοινωνίες. Λυσσούν οι δανειστές μας στο να εκμαιεύσουν από τον ελληνικό λαό ένα yes ή ένα γιαβόλ, γιατί μόνο σ’ αυτά μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένοι.

Στο ερώτημα, λοιπόν, κατά πόσο μπορούμε να απαντήσουμε ως κυρίαρχος λαός, η απάντηση είναι πως είναι εφικτό. Μπορούμε να απαντήσουμε ότι δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και τον βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας από τους εταίρους μας μ’ ένα βροντερό ΟΧΙ στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος που τέθηκε παραπάνω και όχι στις συνθήκες πανικού που προσπαθούν να μας δημιουργήσουν.

Είναι εφικτό, όπως κι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτό να παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση, όχι για να μην χάσουν κάποιοι άνθρωποι καρέκλες, αλλά για να μη χάσει η χώρα μια μεγάλη ευκαιρία.

Γι’ αυτό λοιπόν, έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε το φόβο με τον οποίο προσπαθούν να μας ποδηγετήσουν και να μας υποτάξουν, είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης και οφείλουμε να καταφέρουμε να αποφασίσουμε πέρα από εκφοβισμούς, πιέσεις και οικονομικούς εκβιασμούς, έχοντας το βλέμμα μακριά στο μέλλον, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο αύριο που το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην ιστορία μας, στα παιδιά μας, στους λαούς της Ευρώπης.

Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και την Κυριακή θα ψηφίσει με το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια και όραμα, κόντρα στην τρομοκρατία. Ο καθένας μας την Κυριακή θα αντιταχθεί σε αυτούς που τον θεωρούν υποχείριο, πρόβατο επί σφαγή και θα υψώσει το ανάστημά του ως υπεύθυνος πολίτης της Ελλάδας, ως πολίτης που υπερασπίζεται την Δημοκρατία, γέννημα θρέμμα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έλαχε σε ‘μας ο κλήρος και θα αποφασίσουμε με όραμα και αξιοπρέπεια για το ποιά Ευρώπη θέλουμε, ποιά ζωή θέλουμε, ποιό μέλλον οραματιζόμαστε.

Δε φοβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούλησή του. Γιατί θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας. Γιατί βασίζεται στα ισχυρά θεμέλια της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας που μας εξοπλίζει το Σύνταγμα. Γιατί γίνεται με διαφάνεια, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στον κάθε πολίτη.

Στις 5 του Ιούλη θα στείλουμε εμείς οι Έλληνες ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας δυνατά ΟΧΙ στα τελεσίγραφα, στην υποτέλεια και την υποταγή. Λέγοντας ΟΧΙ στη μοιρολατρία της παθητικής αποδοχής των επιταγών της σημερινής κυρίαρχης τάξης και την εφαρμογή τους. Αρνούμαστε τη συνέχιση της λιτότητας και το ξεπούλημα της χώρας.

Φίλες και φίλοι, λαέ της Λάρισας

Έχουμε λοιπόν την Κυριακή ένα καινούργιο ραντεβού με την Ιστορία. Και σ’ αυτό το ραντεβού καλούμαστε να δώσουμε αυτό το βροντερό ΟΧΙ σε ‘κείνες τις πολιτικές που εδώ και 5 χρόνια έκαναν τη χώρα μας μια αποικία χρέους, ένα πειραματόζωο. Για τις πιο αντιλαϊκές και άγρια ταξικά προσανατολισμένες πολιτικές.

Την επόμενη Κυριακή λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ στη λιτότητα και τα μνημόνια. Ένα ΟΧΙ στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης. Ένα ΟΧΙ στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ένα ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ένα ΟΧΙ σ’ αυτές τις πολιτικές που ξέρουμε πολύ καλά σε τι μας οδήγησαν, το ‘χουμε ζήσει βαθιά μες το πετσί μας όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.

Χάσαμε το 1/4 του ΑΕΠ, αποκτήσαμε 1.500.000 άνεργους κι από αυτούς το 60% είναι νέοι άνθρωποι. Μπήκαν χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες φυτοζωούν. Πάνω από 200.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα και πάλι οι περισσότεροι από αυτούς είναι κυρίως νέοι. Ακραία φτώχεια για χιλιάδες ανθρώπους, δυσκολία πρόσβασης στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατάσταση που υποβάθμισε δραματικά το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών.

Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την κατηφόρα; Ο λαός θα αποφασίσει γι’ αυτό την ερχόμενη Κυριακή.

Θα δώσουμε τη μάχη για τη Δημοκρατία, την εθνική μας ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Δε δεχόμαστε επεμβάσεις από το εξωτερικό. Δε δεχόμαστε υποδείξεις για το τί θα ψηφίσουμε, ούτε ποιόν θα φορολογήσουμε, ούτε πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη στους ανθρώπους. Ο αγώνας μας είναι αγώνας και για όλους τους λαούς της Ευρώπης

Δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δε θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφά τους. Θα αποφασίσει ο λαός μας για το μέλλον του και θα ψηφίσει ΟΧΙ.

ΟΧΙ για να καταργηθούν τα μνημόνια και να συνεχιστεί η προσπάθεια προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των τάξεων που υποφέρουν από την άγρια λιτότητα και να δημιουργηθούν νέοι ελπιδοφόροι δρόμοι, να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πολιτικών του τρόμου προς όφελος των λαών ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου.

Επιλέγουμε να επαναφέρουμε στη χώρα μας τη Δημοκρατία και να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας, άμεσα και καθολικά και όχι στα κλειστά κονκλάβια των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Δημιουργούμε την κοινωνία μας από την αρχή με αλληλεγγύη, ανθρωπιά, συλλογική προσπάθεια και ελπίδα. Όλα όσα ελπίζαμε, αγωνιζόμασταν, διεκδικούσαμε, όλα όσα ονειρευόμασταν είναι μπροστά μας. Αυτά που σκεφτόμασταν, συζητούσαμε, περιμέναμε είναι εδώ. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια. Είτε επιλέγουμε την ελπίδα είτε τη μιζέρια. Το ΟΧΙ μας την Κυριακή να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθαρά, δυνατά και με μεγάλη πλειοψηφία.

Φίλες και φίλοι, θα νικήσουμε. Το πείραμά τους θα αποτύχει

Σας ευχαριστώ

Ομιλία Ηρώς Διώτη (βουλευτίνα Ν. Λάρισας)

Φίλες και φίλοι

Στις 25 Γενάρη πήραμε μια σαφή εντολή για τερματισμό της λιτότητας και των προγραμμάτων οικονομικής εξόντωσης της κοινωνίας, γνωστά ως μνημόνια. Η κυβέρνηση άρχισε τις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό αυτής της πολιτικής των εταίρων, δανειστών. Η πολιτική αυτή, δηλαδή τα μνημόνια, δεν είναι μόνο εξοντωτική αλλά και, κατά κοινή ομολογία, δε βγαίνει. Δηλαδή με τα μέτρα που προτείνουν κάθε φορά και που υπέγραψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το χρέος μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος, αυτός ο εφιάλτης δε θα τελειώσει ποτέ. Θα συνεχίσει να δημιουργεί στρατιές ανέργων, να περικόπτει μισθούς και συντάξεις, να διαλύει τον παραγωγικό ιστό και την γεωργία σ’ αυτή τη χώρα και θα συνεχίσει να πλουτίζει τους ίδιους πλούσιους. Η κυβέρνηση, έχοντας γνώση και συνείδηση για όλα αυτά, έδωσε πέντε μήνες μια σκληρή μάχη που κανείς δεν την αμφισβητεί. Τί έπραξαν όμως οι δανειστές; Οι δανειστές, έχοντας ως σαφή στόχο να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή να την ταπεινώσουν, κάθε φορά που υπήρχε μια ελληνική πρόταση σκλήραιναν ακόμα περισσότερο τα μέτρα που ζητούσαν.

Ακόμα και στις προτάσεις της κυβέρνησης που είχαν υποχωρήσεις, χωρίς να ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους κλπ αλλά σε αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και κυνική. Είπαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι “δε μας ενδιαφέρει να βρεις τα λεφτά από εκεί που εσύ νομίζεις σωστό και δίκαιο, μας ενδιαφέρει να τα βρεις από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δηλαδή περικοπές, απολύσεις, φόρους για τα χαμηλά στρώματα”. Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό, γιατί ο βασικός άξονας της πολιτικής που υπηρετούν είναι η λεγόμενη δημοσιονομική αναδιάρθρωση, δηλαδή: χαμηλά μεροκάματα και πολλοί άνεργοι, έτσι ώστε να συμφέρει τις μεγάλες εταιρείες, Γερμανικές και άλλες, να επενδύουν στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορούσε να δεχτεί αυτή τη συμφωνία που στην τελική ευθεία έφτασε να γίνει τελεσίγραφο, το οποίο το πέταξαν στα μούτρα του ελληνικού λαού.

Το τί σημαίνει αυτό το πρόγραμμα, το ανέλυσε ο προλαλήσας (σ.σ. Ν. Μιχαλάκης). Η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό δε μας επιτρέπει να το υπογράψουμε και γι’ αυτό αποφασίστηκε το δημοψήφισμα. Ήταν η μοναδική επιλογή που είχαμε που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία και που θα είναι ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που δεν μπορούν να αγνοήσουν γιατί είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ΟΧΙ σε συγκεκριμένα μέτρα. Και επειδή ακριβώς είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν μπορεί κανένας να το μεταφράσει όπως θέλει, ξεκίνησε ένας απίστευτος πόλεμος μέσα κι έξω από την χώρα για να πιέσουν τον ελληνικό λαό στο ΝΑΙ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον πείσουν ότι ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από το Ευρώ.

Για να πετύχουν το στόχο τους χρησιμοποιούν όλα τα όπλα. Καταρχήν τα ψέματα.

Ο κ. Γιουνκέρ βγήκε και είπε ότι δεν περιλαμβάνονται στην πρότασή τους περικοπές συντάξεων. Τον διέψευσαν δημοσιογράφοι ξένων εφημερίδων που είπαν ότι, σαφώς και συμπεριλαμβάνονται, εφόσον κόβεται το ΕΚΑΣ. Χρησιμοποιούν επίσης την ευθεία παρέμβαση με προτάσεις προς τον ελληνικό λαό να πει ΝΑΙ, με απειλές ότι η Ελλάδα δε θα πάρει χρήματα αν δε φύγει ο Τσίπρας, με απειλές για την περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ. Είναι σαφές ότι πάνε να υλοποιήσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης στην Ελλάδα και να ρίξουν την κυβέρνηση. Μαζί τους έχει συνταχθεί όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα και όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Η τρομοκρατία της τηλεόρασης και των εφημερίδων έχει ξεπεράσει κάθε όριο κι αυτό γίνεται από τους ίδιους ανθρώπους που γονάτισαν τον ελληνικό λαό και θέλουν να πάρουν κι άλλα.

Δεν είναι όμως ότι θέλουν να πάρουν κι άλλα, ο λόγος αυτής της τόσο μεγάλης επίθεσης είναι στην πραγματικότητα ότι φοβούνται. Φοβούνται γιατί έχουν να χάσουν πολλά. Έχουν να χάσουν πολλά σε οικονομικό επίπεδο αλλά, κυρίως, αυτό που τους τρομοκρατεί είναι ότι έχουν να χάσουν πολλά σε πολιτικό επίπεδο γιατί αν η Ελλάδα καταφέρει να αντισταθεί, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα και θα αμφισβητηθεί πλήρως η παντοδυναμία τους και ο οικονομικός αυταρχισμός που έχουν επιβάλλει στην Ευρώπη στις χώρες με χρέος.

Έτσι έφτασαν να απειλούν με τις επιδοτήσεις, να απειλούν με τα προγράμματα για τους ανέργους και, φυσικά, να χρησιμοποιήσουν και το τελευταίο τους όπλο, να κλείσουν τις τράπεζες διότι γνωρίζουν πόσο αυτό θα ζορίσει τους ανθρώπους.

Πιστεύουμε ότι ένα ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις και θα αναγκάσει τους δανειστές στις αναγκαίες υποχωρήσεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι διχαστικό. Διχαστικός είναι ο τρόπος που πάνε να το παρουσιάσουν, ότι δηλαδή το ΟΧΙ είναι έξοδος από την Ευρώπη. Διχαστικό επίσης είναι το ίδιο το μνημόνιο που προτείνουν, χωρίς μάλιστα να βάζουν μέσα καμιά ρύθμιση για το χρέος. Είναι διχαστικό γιατί ο πυρήνας του προγράμματος αυτού πετάει στον Καιάδα τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας, για να γίνουμε αποικία χρέους. Αλλά αυτά δεν τα λέει καμιά τηλεόραση. Γιατί οι τηλεοράσεις ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες που, εκτός από το ότι έχουν τεράστια συμφέροντα, χρωστάνε πολλά χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Νομίζω όμως, φίλες και φίλοι, ότι με την πίεση του δημοψηφίσματος υποχωρούν σε κάποια βασικά πράγματα. Γι’ αυτό έχει σημασία ένα επιπλέον ΟΧΙ. Θα έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα για το ποιά μέτρα δεν μπορούν να περάσουν ούτε από αυτή την κυβέρνηση αλλά ούτε και από οποιαδήποτε άλλη. Γιατί ένα μαζικό ΟΧΙ είναι δεσμευτικό. Επίσης θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το φαύλο κύκλο της φτώχειας και της καταδίκης της ελληνικής επαρχίας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, χωρίς καμιά προοπτική κάποτε να τελειώσει. Ότι δε θα δεχτούμε ένα λαό να ζει με την ταπείνωση και την αναξιοπρέπεια για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του γερμανικού αλλά και του ελληνικού κεφαλαίου που τα θέλουν όλα. Μισθούς, συντάξεις, δημόσια περιουσία, όλα κομμένα στα μέτρα τους, όλα δικά τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αν ο λαός επιλέξει το ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει καθώς δεν έχει εκλεγεί για να περάσει αυτά τα μέτρα. Όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού. Είναι πρωθυπουργός για να υπηρετήσει λαϊκά συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι, ο χειρότερος εχθρός είναι ο φόβος. Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Κατανοούμε τους ανθρώπους που φοβούνται και πιστεύουν ότι με το να πουν ΝΑΙ στους δανειστές, θα έχουν τουλάχιστον μια στοιχειώδη ασφάλεια. Αυτό όμως είναι ψέμα. Στα μνημόνια δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια, υπάρχει ακριβώς το αντίθετο για τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου. Θα ζήσουμε σαν δούλοι κι αυτό εμείς όχι μόνο δεν θα το υπηρετήσουμε, αλλά θα το πολεμήσουμε. Στις συνθήκες που ζούμε, ξέρουμε ότι αναγκαστικά θα κάνουμε υποχωρήσεις. Άλλο όμως υποχωρήσεις και άλλο υποταγή στις διαθέσεις των αρπακτικών. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες επαγγελματίες και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, γι’ αυτό συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις και συνεχίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική. Όπως επίσης συμπεριλαμβάνει προτάσεις ώστε να μη θιγούν τα λαϊκά στρώματα. Έχει και υποχωρήσεις σε αυτά που πιστεύει ότι μπορούμε να σηκώσουμε. Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δε θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Υπάρχει διέξοδος αν πραγματικά θέλουν μια συμφωνία. Ένα ΟΧΙ του Ελληνικού λαού θα βοηθήσει πάρα πολύ να δεχτούν μια συμφωνία που δε θα μας καταδικάζει αλλά θα δίνει μια προοπτική εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της χώρας, σε μια κατεύθυνση που να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Σας καλώ να μη λυγίσουμε στην τρομοκρατία και να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι είναι μια κυβέρνηση που έχει σαφείς προθέσεις για μια λύση υπέρ του λαού. Και έχει και ειλικρίνεια. Κάποια σκληρά μέτρα που πάρθηκαν για να μην ξεμείνουμε εντελώς από χρήματα αυτές τις μέρες ήταν αναγκαστικά και θα είναι για λίγο. Ήταν μέρος του σχεδίου των εκβιαστών μας να κόψουν τη ρευστότητα. Όμως, φίλες και φίλοι, τα μέτρα υπέρ του λαού δεν μπορούν να περάσουν μόνο με τριαντάφυλλα. Είναι μια μεγάλη μάχη. Να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη ώρα.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 23χρονος στη Λάρισα με κοκαϊνη