Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ : Οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ΜμΕ & αγροτών στη ΔΕΗ


Τις ενέργειες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ώστε να μη γίνει διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά, ΜμΕ και αγρότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους ή στο ύψος των δόσεων του διακανονισμού τους» ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η Λαρισαία Ηρώ Διώτη.

Στην ερώτησή του επισημαίνουν ότι εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας και υπέρμετρης φορολόγησης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «οδήγησαν στην ανεργία και στη φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου στην αδυναμία κάλυψης ακόμα και των εξόδων πρώτης ανάγκης. Οι οφειλές και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ παραμένουν πολύ υψηλοί (1,8 δις) και αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά, ΜμΕ και αγρότες που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τους λογαριασμούς, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση». Σε αυτούς προστίθενται και καταναλωτές που «βρίσκονται σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ αλλά δε μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των δόσεων της ρύθμισης».

Όπως τονίζουν οι βουλευτές, «το πρόβλημα είναι έντονο σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να αποστέλλονται ειδοποιητήρια διακοπής ακόμη και σε περιπτώσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία. Η κατάσταση αυτή εντείνεται δεδομένου ότι ενώ η ΔΕΗ έκανε μέχρι τον Απρίλιο 10 δόσεις ρύθμιση, επέστρεψε στις 4».

Ζητώντας τη θεσμοθέτηση ενός «ευνοϊκότερου καθεστώτος διακανονισμού για τα νοικοκυριά, ΜμΕ και αγρότες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο υπάρχον, καθώς και την παρέμβασή του για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, όπου έχει διακοπεί, για τις ανωτέρω περιπτώσεις», οι βουλευτές καταλήγουν ότι «κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και μάλιστα, είδος πρώτης ανάγκης για τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας».

 

Προηγούμενο άρθρο Υποβόσκουσα πυρκαγιά στην TERRA AE-ΒΙΟΚΕΡΑΛ
Επόμενο άρθρο Η επίσκεψη του αναπλ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου στη Λάρισα