Ομιλία Διώτη στο ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης


Στον «πραγματικό τρόμο των μνημονιακών δυνάμεων που είναι το ξήλωμα της μνημονιακής πολιτικής» αναφέρθηκε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μιλώντας χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου κ.α. διατάξεις”, τονίζοντας ότι «σε αυτό προσπαθούν να απαντήσουν τρομοκρατώντας τους πολίτες για δήθεν τάχα μου κινδύνους. Το αποπειράθηκαν και πριν τις εκλογές, αλλά ευτυχώς ο ελληνικός λαός αποφάσισε να τους απαντήσει με το δικό του τρόπο και να τους αποκαθηλώσει».

Όπως υποστήριξε, «βασικό όπλο του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού τόξου των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για να επιβληθούν επί σωμάτων και συνειδήσεων ήταν η θέσπιση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης δικαιωμάτων με το πρόσχημα της κρίσης, που για να εμπεδωθεί και να επιβάλλει τις πολιτικές του έπρεπε να έχει και κάποια εργαλεία. Έτσι έγιναν τρομονόμοι, και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά, κουκουλονόμοι, ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, αυστηροποίηση όλων των νομοθεσιών ώστε η απειλή να κρέμεται πάνω από τον κάθε άνθρωπο. Ο νεοφιλελευθερισμός στηρίζεται στην αυταρχική διακυβέρνηση».

Υπενθυμίζοντας το περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων για για τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές, σημείωσε ότι «το παρόν ν/σ αφορά τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνουν για να εκσυγχρονισθεί το σωφρονιστικό σύστημα και να είναι όντως σωφρονιστικό, να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες μιας και οι έγκλειστοι έχουν τιμωρηθεί από το νόμο σε στέρηση της ελευθερίας και όχι σε εξόντωση και σε αναξιοπρέπεια. Με κορυφαίο ζήτημα εδώ την κατάργηση της ελληνικής σύλληψης φυλακών τύπου Γκουαντάναμο, δηλαδή των φυλακών τύπου Γ’. Είναι επίσης κορυφαίας σημασίας η ελαχιστοποίηση του εγκλεισμού των ανηλίκων δραστών και η ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων κράτησης ώστε να αποφεύγεται η πλήρης κοινωνική περιθωριοποίηση. Κι αυτό γιατί δε μισούμε τους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν στην παραβατικότητα αλλά θέλουμε να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Όπως επίσης δε μισούμε όσους που για διαφόρους λόγους, κυρίως κοινωνικούς, κατέληξαν στην χρήση ουσιών, γι’ αυτό και το ν/σ έχει μια σειρά από ρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης αντί της φυλακής».

Κλείνοντας την ομιλία της έθεσε ένα ερώτημα στην κριτική για τη “φωτογραφική διάταξη”, όπως την χαρακτήρισαν, δίνοντας το παράδειγμα κρατουμένου με εγκεφαλική αιμορραγία που φυλάσσεται –από 3 βάρδιες εξωτερικών φρουρών- στη Νευροχειρουργική του Νοσοκομείου της Λάρισας. «Οι γιατροί ό,τι είχανε να κάνουνε, το έκαναν. Αυτός ο άνθρωπος χρήζει αποκατάστασης. Να αποφυλακιστεί ή να τον αφήσουμε να πεθάνει σε ένα κελί; Απέναντι σε αυτό το δόγμα της μηδενικής ανοχής εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε».

Προηγούμενο άρθρο 15 νέες συλλήψεις σε όλη τη Θεσσαλία για διάφορα αδικήματα
Επόμενο άρθρο Συναυλίες του Ιταλού Σαξοφωνίστα Michele D’ Auria