Ανοίγει ο δρόμος για μείωση κόστους παραγωγής των αγροτών


Την απόλυτη ικανοποίηση του εξέφρασε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ύστερα από την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ να δέχεται από τις 8 Μαΐου, αιτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων,  για το netmetering(εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για τον συμψηφισμό της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν, ο Λαρισαίος πολιτικός ήταν αυτός που έφερε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στη βουλή, ύστερα από στενότατη συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταικών και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας.

Ο κ. Κέλλας, ζητούσε να ενταχθούν στο Νόμο 4254 και αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, αλιείς και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων που επιθυμούν να εφαρμόσουν και αυτοί ένα σύστημα ιδιοκατανάλωσης, με εγκατάσταση φωτοβολταικών. Αίτημα που τελικά έγινε δεκτό και  δυνητικά θα μπορεί να καλύπτεται από ιδιοπαραγωγή σε ετήσια βάση, τουλάχιστον το 70% του ρεύματος που καταναλώνεται την αρδευτική περίοδο, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος παραγωγής που σχετίζεται με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Όταν ξεκινούσαμε, έναν χρόνο πριν, όλη αυτήν την διαδικασία, όλοι μας έλεγαν ότι ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Εμείς μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και αγαστή συνεργασία, καταφέραμε κάτι που τα οφέλη του, ο πρωτογενής τομέας θα τα αντιληφθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Μπορεί σε πρώτη φάση το μέτρο να αφορά εγκαταστάσεις χαμηλής ισχύος, αλλά ευελπιστώ ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξει πρόβλεψη και για ακόμη μεγαλύτερης ισχύος εγκαταστάσεις. Αυτήν την στιγμή ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση και αν εκμεταλλευτούμε τις  προοπτικές που ανοίγονται, τότε θα μιλάμε για μια άλλη εποχή. Οι προσπάθειες του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταικών και του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, πιάνουν τόπο», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Τιμητική διάκριση των εκπαιδευτηρίων Δράκου στο Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας