Αυξημένη η ανάγκη στήριξης των Κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων


Αύξηση 100% παρουσίασε το τελευταίο εξάμηνο, ο αριθμός των οικογενειών που έχουν ενταχθεί και ωφελούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζει να παρουσιάσει αυξητική τάση. Ειδικότερα, κάθε μήνα υποβάλλονται 100 περίπου αιτήσεις.

Η παράθεση και μόνο των στοιχείων καταδεικνύει ότι η παρούσα οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένη ύφεση, ωθώντας στα όρια της φτώχειας ακόμη και τις μέχρι πρότινος εύρωστες οικονομικά ομάδες πληθυσμού.

Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Λαρισαίων, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο, στο πλαίσιο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας, έρχονται να παρέχουν μία δέσμη ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους, λειτουργώντας με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους με μετρήσιμα αποτελέσματα, η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αλλαγή στερεοτύπων, με στόχο την ενεργό συμμετοχή το δυνατόν περισσότερων φορέων.

Στα πλαίσια της λειτουργίας τους και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δομές του Δήμου έχουν θέσει ως βασικός σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας προς τους συμπολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια.

Οι ωφελούμενοι είναι οι άστεγοι, οι άποροι (ασφαλισμένοι και μη ασφαλισμένοι) & οι άνεργοι (ασφαλισμένοι και μη ασφαλισμένοι) οι οποίοι ανάλογα την κατηγορία που ανήκουν εξυπηρετούνται και από τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές.

Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων διανέμει, σε τακτική βάση, τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ προκειμένου να ωφεληθούν οικογένειες οι οποίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Λειτουργεί Δευτέρα ως Παρασκευή 09:00-17:00 και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργώντας συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία 5 χρόνια έχει διαμορφώσει πια την εικόνα μιας ορθής και αδιάβλητης λειτουργίας τόσο για την εξυπηρέτηση των απόρων όσο και για την εσωτερική τους λειτουργία. Χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων και με διαδικασίες ένταξης των συμπολιτών μας στο πρόγραμμα γνωστές σε όλους και χωρίς κάθε είδους παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί πως μέχρι τον Αύγουστο ήταν ενταγμένοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο γύρω στις 230 οικογένειες, ενώ σήμερα, έξι μήνες μετρά, παρατηρείται σημαντική αύξηση με αποτέλεσμα να φτάνει τις 500 οικογένειες! Ο αριθμός αυτός συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς οι αιτήσεις πλέον αγγίζουν τις 100 το μήνα.

Η Κοινωνική Δομή παροχής Συσσιτίου έχει ως στόχο της είναι την δημιουργία γευμάτων των ωφελουμένων προκειμένου να εξασφαλίζεται η καθημερινή σίτιση τους. Παρέχει καθημερινά υπηρεσίες σίτισης σε άπορους και άστεγους ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του εξυπηρετούσε 24 ωφελούμενους, φτάνοντας σήμερα να εξυπηρετεί 150 ωφελούμενους ημερησίως, εκ των οποίων κάποιοι εξυπηρετούνται κατ’ οίκον και κάποιοι από την Τραπεζαρία η οποία λειτουργεί καθημερινά 13:00- 15:00. Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να αυξάνεται, όπως ακριβώς και οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εντυπωσιακές αλλαγές κυρίως στον αριθμό των γευμάτων που παρασκευάζονται καθημερινά.

Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής απαιτείται η σύνδεση της κοινωνίας με τις επιχειρήσεις καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ενεργό συνεισφορά τους στην εθνική αυτή προσπάθεια, αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο της φτώχειας μας αφορά όλους και η αντιμετώπισή του μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το άθροισμα πολλών μικρών ενεργειών από ολόκληρη την κοινωνία.

Κάθε προσφορά και κίνηση αγάπης και συμπαράστασης είναι πολύτιμη για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Εξάλλου η μοίρα τους μπορεί να είναι αύριο η δική μας μοίρα. Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, με αφορμή και τις ημέρες του Πάσχα προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας στις οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ παράλληλα να βοηθήσουμε για μια ποιοτική αναβάθμιση στην ποιότητα της ζωής τους μακροπρόθεσμα.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτές τις προσπάθειες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην οδό Μανωλάκη 9-11, στο τηλ. 2410255876, με το Κοινωνικό Συσσίτιο στην οδό Μύρων 7, στο τηλ. 2410566795 και με το Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων στο τηλ.2410680243 καθημερινά 9:00-17:00 στην οδό Ρούσβελτ και Οικονόμου Εξ’ Οικονόμων 8Α.

Προηγούμενο άρθρο Ελέγχθηκαν 1547 άτομα για τροχονομικές παραβάσεις - 20 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο «ΕΕ vs Νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος»