Tο πρόγραμμα δράσης του Δ.Σ του ΕΚΝΛ


Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, με βάση τις αποφάσεις της συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων του, εξειδίκευσε τον προγραμματισμό δράσης της για το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη, ότι η αλλαγή της κυβέρνησης και η προπαγάνδα που εξαπέλυσε για να πείσει ότι είναι κάτι νέο, δεν εξαφάνισε ούτε τα προβλήματα, ούτε τις αιτίες που τα δημιουργούν.

Αλλαγή κυβέρνησης έχουμε, όχι όμως και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν κρίνεται με βάση τους αυτοπροσδιορισμούς που κάνει (αριστερή, δεξιά), αλλά με βάση ποιάς κοινωνικής τάξης τα συμφέροντα υπηρετεί, της αστικής ή της εργατικής, και των δυο δεν γίνεται. Και η νέα κυβέρνηση υπηρετεί το κεφάλαιο, στηρίζει την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, άλλωστε αυτό το ξεκαθάρισε και προεκλογικά, υποσχόμενη απλά κάποια ψίχουλα για την απόλυτη φτώχεια, τα οποία και αυτά είναι στον «αέρα».

Η πραγματικότητα για την εργατική τάξη, είναι σκληρή και θα φαίνεται καλύτερα, όσο κατακάθεται ο προπαγανδιστικός κουρνιαχτός. Οι άνεργοι συνεχίζουν να είναι άνεργοι και το 86% να μην δικαιούται επίδομα ανεργίας. Οι απλήρωτοι, παραμένουν απλήρωτοι. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι χωρίς ΚΣΣΕ, αμείβεται με ατομικές συμβάσεις, με μειωμένους μισθούς 25%-50% σε σχέση με το 2009, πάνω από το 1/3 των εργαζόμενων δουλεύει εκ’ περιτροπής, με 4ωρα, 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, Βάουτσερ, με μπλοκάκι.

Η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τους κλαδικούς μισθούς στα επίπεδα του 2009, ούτε θα καταργήσει τους περισσότερους αντεργατικούς νόμους. Ενώ μιλούσε για άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, τώρα λέει ότι θα γίνει σταδιακά το 2016, αλλά κρύβει ότι κι αυτό που λέει ότι θα κάνει, δεν είναι η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, αλλά η κατάργηση της ΠΥΣ 6 του 2012, που μείωσε τον βασικό μισθό. Για να επανέλθει στα 751 πρέπει να υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ, η οποία αφορά περίπου το 15% των εργαζόμενων, κάτι που οι εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αν δεν συνοδεύεται από μείωση εργοδοτικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, νέα επιδοτούμενα προγράμματα για προσλήψεις.

Η κυβέρνηση προκαλεί, λέγοντας ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, όχι όμως και την 14η, και αυτή μόνο σε όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια, λες και δεν πλήρωσαν όλοι εισφορές για την 13η και 14η σύνταξη επί δεκαετίες και ότι όσοι παίρνουν πάνω από 700 ευρώ είναι πλούσιοι. Δεν θα επιστρέψει τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα πάνω από 140 δις. που ληστεύθηκαν από τα αποθεματικά των ταμείων διαχρονικά, δεν θα μειώσει τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν, δεν θα επαναφέρει 140.000 εργαζόμενους στα ΒΑΕ, δεν θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.

Είπε ότι θα καταργήσει το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όχι όμως τα πολλαπλάσια χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τα 10ευρα και 20ευρα στους γιατρούς που είναι στον ΕΟΠΥΥ τα οποία πληρώνουμε όταν συμπληρωθούν 200 επισκέψεις μηνιαίως. Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μεγάλη ή και πλήρη συμμετοχή για μια σειρά εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα. Δεν θα καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην υγεία-πρόνοια, από την οποία πλουτίζουν λίγοι επιχειρηματίες, απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, μειώνοντας μισθούς και ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις.  Δεν θα καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις, σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία.

Λέει θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα βάλει νέο φόρο στα σπίτια, άρα τον μονιμοποιεί με άλλο όνομα. Λέει ότι θα επαναφέρει το αφορολόγητο στις 12.000, δηλ. για όσους έχουν έως 900 ευρώ το μήνα, τους άλλους μας θεωρούν εύπορους. Δεν έχουν σκοπό όμως να αυξήσουν στο 45% την φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, να καταργήσουν φοροαπαλλαγές του, να καταργήσουν τον ΦΠΑ στα είδη διατροφής, υγιεινής, στα φάρμακα, τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα, τα διόδια.

Η κυβέρνηση πατώντας πάνω σε ψεύτικες ελπίδες και χαμηλές προσδοκίες που καλλιέργησε, προσπαθεί να περάσει ευκολότερα τα σχέδιά της, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους «εταίρους» βαφτίζοντας το νέο μνημόνιο ως συμφωνία και την τρόικα ως θεσμικό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας, κρύβοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να σωθεί ο λαός, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο.  

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είμαστε θεατές, ούτε χειροκροτητές των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβιζόμαστε στα σχέδια του κεφαλαίου για νέα μνημόνια. Είτε κάποιοι περίμεναν κάτι καλύτερο, είτε όχι από τη νέα κυβέρνηση, να μην απογοητευτούν, αλλά να αγωνιστούν μέσα από τα συνδικάτα, διεκδικώντας από την κυβέρνηση, την Ε.Ε και την εργοδοσία, την λύση όλων των προβλημάτων μας.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ θα βοηθήσει τα σωματεία, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, σε ταξική κατεύθυνση, να ανέβει η συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες. Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα. Διεκδικούμε κάλυψη όλων των απωλειών και δικαιωμάτων που μας αφαίρεσαν από το 2009, την ικανοποίηση όλων των εργατικών αναγκών, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απο την Ε.Ε, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ανάπτυξη για το λαό.

Αντικειμενικά αυτό το καθήκον, δεν μπορούν να το φέρουν σε πέρας οι δυνάμεις του παλιού εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), ούτε του νέου (ΜΕΤΑ). Αυτές επέλεξαν την απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους, όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, όταν στήριζαν τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, το σύστημα της εκμετάλλευσης και την Ε.Ε. Άλλωστε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες-ψίχουλα είναι σε θετική κατεύθυνση. Γι’ αυτό μαζί με την άνοδο της πάλης, χρειάζεται το αντιπάλεμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του σ.κ, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ.

Για τον σχεδιασμό δράσης του ΕΚΝΛ μέχρι την πρωτομαγιά

Οι ανάγκες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να μπαίνουν κάθε φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη της εκάστοτε συγκυρίας και των κυβερνητικών εναλλαγών. Αυτές οι ανάγκες δε χωράνε στους κανόνες της Ε.Ε, σε παλιά και νέα μνημόνια που είναι φτιαγμένα για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αρκετά υποφέραμε εμείς και οι οικογένειές μας για να θησαυρίζουν οι λίγοι.

Αυτό το σύστημα είναι σάπιο και σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες μας, για ανάπτυξη κι ευημερία προς όφελος του λαού. Οι ανάγκες μας απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης για φιλολαϊκή πολιτική, κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ΕΚΝΛ, θα είναι μπροστά σε κάθε μικρή και μεγάλη διεκδίκηση και καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση με κινητοποιήσεις, με εναλλαγή μορφών πάλης ακόμα και απεργία μπροστά στο φόντο νέας συμφωνίας και νέων μνημονίων.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΕΚΝΛ, επιδιώκουμε να συζητηθεί σε κάθε σωματείο και τόπο δουλειάς, μέσα απο Δ.Σ, Γ.Σ, συσκέψεις, και να εμπλουτίζεται και με κλαδικά αιτήματα, καταλήγοντας σε πρόγραμμα δράσης κάθε σωματείου. 

  • Εισόδημα, ΣΣΕ, εργασιακά.

Διεκδικούμε να επανέλθουν με νόμο ο βασικός μισθός στα 751, οι κλαδικοί μισθοί στα προ του 2009 επίπεδα, να υπογραφούν ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ με αυξήσεις που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους. Να επανέλθουν δικαιώματα που καταργήθηκαν (αποζημιώσεις, επιδόματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις απολύσεις. Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα για το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, την ανάκληση απολύσεων, την κατάργηση των ενοικιαζόμενων, να σταματήσει η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, των εργοδοτών για προσλήψεις, τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας με νόμο.

  • Προστασία ανέργων – μέτρα περιορισμού ανεργίας.

Οι διεκδικήσεις μας για την ανεργία είναι προτεραιότητα για όλα τα σωματεία. Να μπαίνει όλο το πλαίσιο για την ανακούφιση των ανέργων, ξεκινώντας από το αίτημα για επιδότηση όλων των ανέργων, με 600 ευρώ το μήνα για όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς προϋποθέσεις.        Θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση και την κινητοποίηση των ανέργων σε κλαδικό και συνοικιακό επίπεδο, μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, διεκδικώντας από την κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

Θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση για την ανεργία τέλη Μάρτη στον ΟΑΕΔ, αφού προηγηθεί μια δουλειά από τα σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές. Μπροστά στο ΠΑΣΧΑ διεκδικούμε έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους.

Διεκδικούμε μέτρα περιορισμού της ανεργίας (εργατικές κατοικίες, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, επαναλειτουργία της ΕΒΖ, του Οινοπνεύματος από το κράτος, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία-Πρόνοια, Παιδεία, Παιδικούς Σταθμούς, ΟΤΑ). Θα δυναμώσουμε επίσης τις παρεμβάσεις μας, για πληρωμή των απλήρωτων εργατών.

 

  • Κοινωνική ασφάλιση και Υγεία.

Αποτελούν σημαντικά προβλήματα της εργατικής τάξης που θα διεκδικήσουμε λύσεις ως ΕΚΝΛ και σε συνεργασία με τα σωματεία συνταξιούχων και τα άλλα σωματεία. Θα οργανώσουμε ημερίδα για την Κ.Α και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, 5η ΥΠΕ.

Διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών σε όλες τις συντάξεις, της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, δωρεάν υγεία, φάρμακο. Να επιστρέψουν τα αποθεματικά από τα κουρέματα, τα χρωστούμενα και τις φοροαπαλλαγές που είχε το κεφάλαιο. Να πληρώσουν αυτοί που βούλιαξαν τα ταμεία και όχι τα έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα να προέλθουν από το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της Κ.Α και τα επαγγελματικά ταμεία. Απαιτούμε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό, επαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναλώσιμα στα νοσοκομεία, Κ.Υ, ανάπτυξη κλινικών και Κ.Υ στην Λάρισα, να περάσουν οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας στο δημόσιο σύστημα μαζί με το προσωπικό τους. Καμιά πληρωμή για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας. Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Μέτρα υγείας & ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

 

  • Συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο συνδικαλιστικό νόμο, επιχειρώντας να βάλει πλευρές νέου κοινωνικού διαλόγου που θα αναβαθμίσει δήθεν πλευρές της δημοκρατίας στο σ.κ. Θέλουν να παρέμβουν στη ζωή και τη δράση των σωματείων. Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση των συνδικάτων και την συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλειάς, το σταμάτημα των απολύσεων, δικών και διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών. Το ΕΚΝΛ θα οργανώσει το επόμενο διάστημα ημερίδα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης αποτελεί στην ουσία συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής με διαφορετική μορφή. Το ΕΚΝΛ παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης έμμεση ή άμεση. Για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση). Διεκδικεί αποκλειστικά κρατικούς ενιαίους φορείς. Δραστική μείωση των τιμολογίων ρεύματος, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, κομίστρων μεταφοράς, κατάργηση διοδίων. Δωρεάν ρεύμα, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες για ανέργους, χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους.

 

  • Για τις 8 Μάρτη – παγκόσμια μέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών

Αποφασίσθηκε από την διοίκηση του ΕΚΝΛ, η κήρυξη 1 ώρας στάση εργασίας για την Παρασκευή 6 Μάρτη, προκειμένου να την αξιοποιήσουν τα σωματεία για να κάνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Θα συμμετέχουμε επίσης στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΓΕ την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ, στο θέατρο ΟΥΗΛ.

 

  • Πολιτιστική δραστηριότητα.

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάρτη 2015, στις 8 μ.μ, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, η θεατρική μας ομάδα, θα δώσει δυο δωρεάν παραστάσεις με το έργο «Κουραμπιέδες», στις οποίες καλούμε όλους τους εργαζόμενους να τις παρακολουθήσουν. Μπροστά στην 1η Μάη θα οργανώσουμε και άλλες πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες.

 

  • Συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Το ΕΚΝΛ, θα μισθώσει δωρεάν λεωφορείο που θα ξεκινήσει την Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 10.30 π.μ, από την Πλατεία Λαού για το Κιλελέρ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αγωνιστική συγκέντρωση.

 

Για μια σειρά απ’ αυτά τα προβλήματα, θα συναντηθούμε με τον υπουργό εργασίας κ. Σκουρλέτη, την Τρίτη 3 Μάρτη, για να διεκδικήσουμε συγκεκριμένες λύσεις, ενώ θα θέσουμε χωριστά τα προβλήματα των εργαζόμενων των Σ-Μ Λάρισα και των κατοίκων των εργατικών κατοικιών Μελίνα Μερκούρη, σχετικά με το τίμημα και τον τρόπο αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών. 

Προηγούμενο άρθρο Με πλήθος κόσμου και ιδιαίτερη συγκίνηση η αναβίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στη Νίκαια
Επόμενο άρθρο Ανακύκλωση και επανάχρηση - ανακαλύπτοντας νέους κοινωνικούς πόρους