Η «Ανθρώπινη Πόλη» για το αρχαίο θέατρο Λάρισας


«Η Λάρισα και η Θεσσαλία έχει την θεια πρόνοια και τύχη να αποκαλύπτεται από τα σπλάχνα της, όπου βρίσκονταν καλά κρυμμένο για πολλούς αιώνες, ένα αρχαίο μνημείο απαράμιλλης πολιτισμικής και ιστορικής αξίας, εφάμιλλο των μεγαλυτέρων αρχαιολογικών μνημείων της πατρίδας μας και να χαρίζει στη σημερινή πληγωμένη πατρίδα μας ένα όπλο, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί για να ξεπεράσει το γκρίζο σήμερα και να κτίσει ένα καλύτερο αύριο».

Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα – Ανθρώπινη Πόλη» κ. Έκτορας Νασιώκας και συνέχισε: «Ιδιαιτέρα σήμερα, εν μέσω κοινωνικής και ηθικής κρίσης και κατάπτωσης, μπορούν οι αρχές και οι άξιες της ελληνικής παιδείας με τις όποιες εμφορείται το αρχαίο μνημείο και η ιστορία που πορεύεται μαζί του να δράσουν καταλυτικά και να αντιστρέψουν την φθίνουσα πορεία. Παράλληλα μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την πόλη μας και την περιοχή μας πάνω στην ανάδειξη και προβολή του απαράμιλλου μνημείου. Γι’ αυτό η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η σύνδεση τους με το ανθρώπινο δυναμικό και την παραγωγική διαδικασία είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο.

Μετά την ολοκλήρωση στα υπό κατασκευή έργα που καθιστούν το έργο λειτουργικό υπό όρους και επισκέψιμο, πρέπει να βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν οι απολύτως απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης του σκηνικού (προσκηνίου – σκηνή), τμήματος του επιθεάτρου, του διαζώματος και η μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ακόμη πρέπει να ξεκινήσει πειραματική μελέτη αποκατάστασης των πρώτων σειρών των καθισμάτων που αφαιρέθηκαν όταν το Θέατρο των ελληνιστικών χρόνων μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα. Ακόμη πρέπει να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού χρήματα για την απαλλοτρίωση της ανατολικής και της δυτικής παρόδου και να αγοραστεί βοηθητικό για τις παραστάσεις κτίριο επί της Βενιζέλου έναντι της σκηνής.

Κυρίως όμως απαιτείται, εκμεταλλευόμενοι τη βοήθεια που μας παρέχει το σωματείο «Διάζωμα» και ο κ Σταύρος Μπένος, να εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης και σύνδεσης του έργου με τα μνημεία της Θεσσαλίας και το σημερινό πολιτιστικό και παραγωγικό γίγνεσθαι στη Θεσσαλία. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, η Λάρισα (Δήμος, φορείς, επιστημονική αρχαιολογική κοινότητα) θα είναι σε θέση να αποφασίσει, αν θα διεκδικήσει την αποκατάσταση του αρχικού θεάτρου των ελληνιστικών χρόνων, τι θα γίνει με τα παλιά κτίρια των στρατιωτικών αρτοποιείων και πως θα αποκατασταθεί το πρανές και η πλήρης ακουστική του θεάτρου, δηλαδή η αρχαία μορφή του λόφου.»

 

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία από τους συλλόγους των Αμπελακίων στο Συκούριο
Επόμενο άρθρο Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πάει Λάρισα