Συνέχιση του Πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστήματος διατροφής στη Θεσσαλία


Στο πλαίσιο του προγράμματος LACTIMED πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της επιστημονικής ομάδας εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής συστήματος διατροφής υπό την επίβλεψη του καθ. Γ. Ζέρβα, καθηγητή Διατροφής στο ΓΠΑ.

Οι τοπικοί εφαρμοστές, Δ. Λιακατάς, κτηνίατρος και Ε. Αυγέρης, ζωοτέχνης αναδείξανε τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που συναντήσανε σε κάθε μια από τις 19 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις (περιοχές Βελεστίνου, Τεμπών, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων) που εφαρμόζεται το πιλοτικό σύστημα διατροφής το οποίο βασίζεται στη κατάρτιση και χρησιμοποίηση ισόρροπων σιτηρεσίων για κάθε παραγωγό.

Κύρια διαπίστωση της εφαρμογής είναι ότι το σιτηρέσιο που εφαρμόζεται κυμαίνεται από ελλειμματικό έως πλεονασματικό σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Συνακόλουθο αυτού είναι το κόστος διατροφής των ζώων για τον κτηνοτρόφο να είναι υψηλό χωρίς όμως να συνοδεύεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις με τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε αποδόσεις. Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι καταρτίζουν το σιτηρέσιο μόνοι τους χωρίς καμία υποστήριξη και προσαρμογή στα παραγωγικά δεδομένα της εκμετάλλευσής τους.

Κατά τις κατά τόπους επισκέψεις της επιστημονικής ομάδας σε κτηνοτροφικές μονάδες παρουσία του καθηγητή κ. Ζέρβα και των τοπικών συνεργατών δόθηκαν συστάσεις και οδηγίες στους παραγωγούς για τη σύνθεση του σιτηρεσίου καθώς και του τρόπου εφαρμογής του.

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού «HOLIDAY WORLD» στη Πράγα
Επόμενο άρθρο Αιτήσεις συμμετοχής για το Παραδοσιακό Χωριό Λάρισας