Λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο από την απελευθέρωση της Λάρισας


Κορυφώνονται την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Λάρισας από τη  Γερμανική Κατοχή, οι εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Λαρισαίων.

 

Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στο Ηρώο της πόλης, στο Φρούριο.  Οι συμμετέχοντες έφτασαν εν πομπή από το δημαρχείο στο χώρο του Ηρώου, με τη Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, να ακολουθούν οι αντιστασιακοί και οι εκπρόσωποι των οργανώσεών τους, οι επίσημοι και μαθητές σχολείων της πόλης

 

Στο Ηρώο τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε  ομιλία του δημοτικού συμβούλου κ. Απόστολου Σουρλατζή.

 

Στην ομιλία του ο κ. Σουρλατζής, αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, στην συγκρότηση των αντιστασιακών οργανώσεων και ομάδων, σε γεγονότα της τοπικής ιστορίας με πρωταγωνιστές ηρωικών πράξεων αντίστασης Λαρισαίους και Θεσσαλούς.

 

Εκτενής ήταν οι αναφορές στην ομιλία στις επιχειρήσεις και τις μάχες που έδωσε με τους κατακτητές ο ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία, με τις ένοπλες ομάδες που συμμετείχαν σ΄ αυτές (ταξιαρχία Ιππικού, Μηχανικό Ολύμπου κ.α.)

 

Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο κ. Σουρλατζής την ημέρα της απελευθέρωσης της Λάρισας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

 

«Ο Οκτώβρης του ’44 ήταν ο μήνας της αγωνίας, αλλά και της ελπίδας του λαρισαικού λαού. Αγωνία για την καταστροφή, που απειλούσαν να εξαπολύσουν οι κατακτητές κατά τη φυγή τους, αλλά και ελπίδα ,που έφερναν οι αγωνιστές της Αντίστασης ότι θα εμποδίσουν τους Γερμανούς να πραγματοποιήσουν αυτό που συνήθιζαν να κάνουν όταν υποχωρούσαν: να τινάζουν τα πάντα στον αέρα και να εξοντώνουν τους πάντες. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός της συμμαχικής αεροπορίας στο Μεζούρλο, όπου είχαν σκοτωθεί 630 Γερμανοί και ο φόβος για αντίποινα αιωρούνταν πάνω από την πόλη. Στις 21-22 Οκτωβρίου έφτασαν στη Λάρισα τα ΕΣ ΕΣ της νότιας Ελλάδας. Ο υπασπιστής της γερμανικής μεραρχίας ανακοίνωσε στον τότε νομάρχη την αξίωση του γερμανού στρατηγού να μεσολαβήσουν οι λαρισινοί στους  αντάρτες ώστε να μη χτυπήσουν τη μεραρχία που ερχόταν από την Αθήνα, γιατί διαφορετικά θα καταστρέψουν το μηχανοστάσιο και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΟΥΗΛ. Η απόφαση του γερμανού στρατηγού ήταν να περικυκλωθεί η πόλη, ώστε να μη διαφύγει κανένας  και να σφαγεί ο άμαχος πληθυσμός. Η επιτροπή του ΕΑΜ Λάρισας ,με επικεφαλής τον Καραγιώργη, έστειλε διαταγή στο Βουνό να μην πραγματοποιηθεί καμιά επίθεση από τις αντάρτικες ομάδες κι έτσι αποφεύχτηκε η καταστροφή της πόλης.

 

Οι Γερμανοί όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις, κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού. Οι λάμψεις και οι κρότοι από τις ανατινάξεις των πυρομαχικών στο Μεζούρλο και στη Γιάννουλη συντάραξαν τους κατοίκους της πόλης και φώτισαν το τελευταίο πέρασμα των ναζί από τη Λάρισα. Εισέβαλλαν στα σπίτια κάνοντας έρευνες για αντάρτες, που είχαν εισδύσει στην πόλη και για δικούς τους, που ενδεχομένως δεν θα τους ακολουθούσαν στη φυγή τους.

Στην τελική φυγή , στις 2 η ώρα τη νύχτα της Κυριακής, 22 προς τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου,  δύο τελευταίοι μοτοσυκλετιστές πυροδότησαν και ανατίναξαν τη γραφική ξύλινη γέφυρα του Πηνειού ποταμού.

 

Η είσοδος του ΕΛΑΣ στην Λάρισα

 

Στις 3.15 το πρωί ο πρώτος ανιχνευτής καβαλάρης μπήκε και κάλπασε στην οδό Βόλου και με μια φωτοβολίδα έδωσε το πρώτο γενικό σύνθημα της απελευθέρωσης. Το πήραν πρώτα οι καμπάνες του Αγίου Κων/νου κι ακολούθησαν οι καμπάνες των άλλων εκκλησιών.

Τα δύο συντάγματα ιππικού που αποτελούσαν τη θρυλική ταξιαρχία ιππικού του Ε.Λ.Α.Σ μπαίνουν στη Λάρισα. Επικεφαλής είναι ο στρατιωτικός Διοικητής  Δήμος Κασσάνδρας και ο καπετάνιος της ταξιαρχίας Μ. Μπουκουβάλας. Μπαίνουν στην πλατεία. Απευθύνουν χαιρετισμό στα παραληρούντα πλήθη. Η Λάρισα είχε απελευθερωθεί! Από τα χαράματα σύσσωμος ο λαός της Λάρισας ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες να γιορτάσει μαζί με τους αντάρτες τη λευτεριά. Ο κόσμος πλημμύρισε την Κεντρική πλατεία. Άνδρες , γυναίκες  και παιδιά τους αγκαλιάζουν, τους φιλούν και τους στεφανώνουν με λουλούδια. Ποτέ η πόλη μας δεν έζησε τόσο δυνατές και συγκινητικές στιγμές. Άναψαν φωτιές στους δρόμους και στις πλατείες, χόρευαν και τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια. Ύστερα από τα δύσκολα χρόνια  της σκλαβιάς και της δυστυχίας η Λάρισα απολάμβανε και πάλι τον αέρα της λευτεριάς. Η βία του κατακτητή, το σκοινί των κρεμασμένων στην πλατεία, το αίμα των δολοφονημένων στους δρόμους, αποτελούσαν μια εφιαλτική ανάμνηση .

 

Η Ελλάδα όμως δεν μπόρεσε να χαρεί για πολύ την Απελευθέρωση, η οποία επισκιάστηκε από τον επακόλουθο εμφύλιο σπαραγμό που ακόμη προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις. Τα δεινά δεν είχαν τελειώσει. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είχε τελειώσει, το παρελθόν αποδείχθηκε πως έχει μέλλον…»

 

 

Μετά την ομιλία του κ. Σουρλατζή, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Κ. Αγοραστό, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τάχο, τον Αρχηγό ΤΑ αντιπτέραρχο Χρ. Βαίτση, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας και της διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, τον εκπρόσωπο των Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης ’41 – ’44 Αθ. Ριζάκη, τον πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ  Νίκ. Παπαθανασίου, το πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Ντ. Αυγουστή καθώς και μαθητές του 14ου Δημοτικού, του 4ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου που εκπροσώπησαν τις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 

 

 

Η κεντρική εκδήλωση

 

Το βράδυ της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνονται το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει  , ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα -Περίφανου, προβολή ψηφιακού φωτογραφικού υλικού «Απελευθέρωση της Λάρισας» από τον ερευνητή της φωτογραφίας Μανώλη Κασιμάτη, ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο του Μίμη Τάσου Μπουκουβάλα «Το αντάρτικο ιππικό της Θεσσαλίας» (θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Χρυσούλα Χρήστου και Θεοδώρα Μουκούλη) και εμφάνιση Συμφωνικής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του Κορνήλιου Μπουγιούκ.

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύθηκε η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 στο Αλκαζάρ
Επόμενο άρθρο Στη συντήρηση τμημάτων της Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας