Μήνυμα Αγοραστού για δημοκρατία, ενότητα, σεβασμό στους νόμους στην τελετή ορκωμοσίας


Μήνυμα δημοκρατίας, ενότητας, σεβασμού στους νόμους και τους θεσμούς έστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής. Ο κ. Αγοραστός ξεκινώντας τον χαιρετισμό του και με αφορμή το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ανέτρεξε στις σελίδες του βιβλίου «Γιατί Δημοκρατία;», ενός από τους μεγαλύτερους στοχαστές σήμερα, του Αυστραλού πανεπιστημιακού, ιδρυτή του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, του Τζων Κην.
Στο βιβλίο που αποτελεί ένα κεφάλαιο από το μνημειώδες έργο του «Η ζωή και ο θάνατος της Δημοκρατίας», ο Τζων Κην αναφέρεται στη συνομιλία του μ’ έναν νοτιοαφρικανό συγγραφέα ονόματι Ντεμπέλε. Λέει, λοιπόν, ο Ντεμπέλε:
«Η δημοκρατία κάνει δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ βεβαιότητας και αβεβαιότητας. Συνηθίζει τους ανθρώπους να έχουν άλλη άποψη το πρωί και άλλη το απόγευμα, να οργίζονται και να ξεχνάνε την οργή τους, να βλέπουν με διαφορετικό μάτι τα πράγματα την άλλη μέρα το πρωί. Η δημοκρατία ευνοεί την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά. Οι ορίζοντες των ανθρώπων για το τι μπορεί να σκεφτεί ή να επιχειρήσει κανείς διευρύνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η δημοκρατία είναι συναρπαστική, γεμάτη αντιθέσεις, άσχημες και όμορφες στιγμές». Και συνεχίζει σε άλλο σημείο ο Ντεμπέλε: (για τους πολίτες η Δημοκρατία) «είναι η αίσθηση ότι, παρά τα όποια εμπόδια, μπορούν να τα καταφέρουν, να συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους, έχοντας επίγνωση ότι, έστω και αν δεν ξέρουν ακριβώς που πηγαίνουν, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν εγκαταλείψουν την προσπάθεια».
«Μεταφέροντας αυτά τα λόγια», σημείωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός, «θέλω από την πλευρά μου να σημειώσω πως το ότι ως νέο περιφερειακό συμβούλιο βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι ακριβώς αποτέλεσμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της έκφρασης της βούλησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Θεσσαλίας. Εικόνα, έκφραση της κοινωνίας είναι το περιφερειακό συμβούλιο. Κι είναι υποχρέωση όλων μας να σεβαστούμε την επιλογή του κυρίαρχου λαού, ακόμη ή όσο κι αν διαφωνούμε με συγκεκριμένες όψεις αυτής της επιλογής.
Ωστόσο, και θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός, Άλλο η δημοκρατία κι άλλο η ασυδοσία. Το περιφερειακό συμβούλιο λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας, λειτουργεί με αρχές και κανόνες που ισχύουν για όλους. Από σήμερα, από την τελετή ορκωμοσίας, θέλω να στείλω σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ως περιφερειακή αρχή σε συνεργασία – ευελπιστώ – με τις παρατάξεις του συνταγματικού δημοκρατικού τόξου είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το κύρος και την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας απομονώνοντας τυχόν ακραίες συμπεριφορές».
Και συνέχισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Λέμε ναι στη δημοκρατία. Λέμε ναι στον πλουραλισμό. Λέμε ναι στο γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο. Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη. Καλωσορίζουμε την καλοπροαίρετη κριτική όσο αυστηρή κι αν είναι. Λέμε, όμως, όχι στο φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τα κηρύγματα μίσους, τις στενόμυαλες και κοντόφθαλμες διχαστικές λογικές»

 

Προηγούμενο άρθρο «Η δύναμη είναι μεγάλη, η σημασία εξαιρετική, το μήνυμα ισχυρό »
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή παραγωγή θα είναι και πάλι «φούσκα»