Μάξιμος: Χαιρετίζω την παρέμβαση της Εκκλησίας στο Ρώσο Πατριάρχη


«Ευελπιστώ η ενεργοποίηση και της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει στην αποτροπή των αρνητικών συνεπειών για την ελληνική γεωργία με την εξαίρεση των αγροτικών μας προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή της πρότασής του από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποσταλεί επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλο με την οποία να ζητείται η παρέμβαση του στον Πρόεδρο κ. Πούτιν για εξαίρεση των αγροτικών μας προϊόντων από το εμπάργκο.

Ταυτόχρονα, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι οι έως σήμερα ανακοινώσεις της ΕΕ για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών είναι κατώτερες των περιστάσεων και επισημαίνει την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών.

Η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η «ουκρανική κρίση» και η απαρχή του ιδιότυπου εμπορικού πολέμου Δύσεως-Ρωσίας, που κατέληξε στο ρωσικό εμπάργκο, είχαμε τονίσει την αξία της ρωσικής αγοράς για τα αγροτικά μας προϊόντα, που διευρύνθηκε σημαντικά επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, και είχαμε ζητήσει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις:

Κατ’ αρχάς, με την ενεργοποίηση κάθε επικοινωνιακού διαύλου με τη ρωσική πλευρά, ώστε να υπάρξει απόφαση για εξαίρεση από το εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν θα είχαν στόχο μόνον τη μερική επίλυση της παρούσας κρίσης, αλλά πρωτίστως την εξουδετέρωση της απειλής για «κλειστά ρωσικά σύνορα» και στο μέλλον για τα προϊόντα μας.

Παράλληλα, με τη διεκδίκηση επαρκών αποζημιώσεων από την ΕΕ για τους Έλληνες παραγωγούς, που να καλύπτουν το ύψος των ζημιών που θα υποστούν από τα ρωσικά αντίμετρα.

Δυστυχώς, έως σήμερα, οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ για τις αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς, που πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο, είναι σαφώς πολύ κατώτερες των προσδοκιών και του μεγέθους της ζημίας που τους έχει πλήξει. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αρνητική εικόνα, με συντονισμένες αντιδράσεις εκ μέρους μας, θα αλλάξει και οι τελικές αποφάσεις θα ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που απειλεί τους αγρότες.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες προς τη ρωσική πλευρά, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αποδοχή εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου της πρότασής μου -με σχετική επιστολή μου από τις 12 Αυγούστου- για επικοινωνία με τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο με σκοπό την παρέμβασή του προς τη ρωσική κυβέρνηση, υπέρ της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.  Χαιρετίζω, λοιπόν, την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την αποστολή σχετικής επιστολής προς τον κ.κ. Κύριλλο. Ευελπιστώ, η ενεργοποίηση και της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει στην αποτροπή των αρνητικών συνεπειών για την ελληνική γεωργία με την εξαίρεση των αγροτικών μας προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο».

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη αλλοδαπός για παράνομη είσοδο, εργασία και κατοχή αφορολόγητου καπνού - Συνελήφθη και ο εργοδότης
Επόμενο άρθρο Στηρίζουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ.Τεμπών στις εκδηλώσεις στην γιορτή κρασιού Ραψάνης