Επιστολή Κολλάτου – Γκουντάρα για τις ζημιές στα ακτινίδια Πυργετού και τα μήλα Αγιάς


Επιστολή στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη και αναπληρωτή Υπουργό κ. Πάρη Κουκουλόπουλο καθώς και στους βουλευτές του Νομού, την Αποκεντρωμένη Διοίκησηκαι τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας απέστειλαν οι Δήμαρχοι Τεμπών και Αγιάς κ.κ. Κολλάτος και Γκουντάρας αντίστοιχα, σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί των περιοχών τους στα ακτινίδια και τα μήλα. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Κοι Υπουργοί

Το πρόβλημα με το Ρωσικό εμπάργκο για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Λάρισας, είναι μπροστά όπως επισημαίνουν παραγωγοί των όμορων Δήμων  Τεμπών και Αγιάς. Και αυτό γιατί με τα ροδάκινα ,τα αχλάδια και τα νεκταρίνια, μετριάστηκε κάπως το πρόβλημα, αφού το εμπάργκο(ξεκίνησε επίσημα στις 7 Αυγούστου) βρήκε τα προϊόντα στο τέλος της σεζόν. Αντίθετα τα ακτινίδια της περιοχής του Δέλτα Πηνειού (Πυργετός ,Αιγάνη,Ομόλιο, Στόμιο, Παλαιόπυργος) και τα πράσινα μήλα της Αγιάς (τύπου grandsmith) σε ένα μεγάλο ποσοστό απορροφούνται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης και Εξωτερικών, οφείλουν να γνωρίζουν τις δραματικές συνέπιες που θα έχει το εμπάργκο – εφόσον συνεχιστεί- για την τοπική αγροτική οικονομία και είναι εκ των ων ουκ άνευ το να συμπεριληφθούν τα προϊόντα αυτά της περιοχής μας στο αίτημα για τις αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Χιλιάδες τόνοι ακτινιδίου και πράσινου μήλου διοχετεύονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία με συνέπεια να καθίσταται δύσκολή η εξεύρεση νέων αγορών, μόλις ένα- δύο μήνες πριν τη συγκομιδή.

Υπολογίζετε ότι η απώλεια ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ για το ακτινίδιο και  το πράσινο μήλο της Αγιάς. Από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 με 55 λεπτά  το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% τουλάχιστον διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα  και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά..

Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου από Πυργετό, Αιγάνη, Παλιόπυργο, Κουλούρα, Στόμιο και Ομόλιο, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής περίπου 3.500 τόνοι εξάγετε στην Ρωσική αγορά με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό. Η απώλεια  θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, λόγω υπερπροσφοράς στην εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια πτώσης των τιμών.

Σε γενικές γραμμές το εισόδημα εκατοντάδων παραγωγών από τις δύο περιοχές κινδυνεύει με κατάρρευση και για τούτο η πολιτεία και η Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσουν για αποζημιώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα επιβίωσης στους παραγωγούς.

Γι΄αυτό σας καλούμε να εξαντλήσετε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε επίπεδο χώρας, ώστε να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας, ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο των Δήμων Τεμπών και Αγιάς αλλά και ολόκληρης της χώρας.

 

 

Με Τιμή

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΓΙΑΣ            ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Μάξιμου Χαρακόπουλου για ανάγκη διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων για τη διετία 2013-14