Επιστολή Κολλάτου στον πρωθυπουργό για την ΠΑΘΕ και τα διόδια


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή το πρόσφατo και τραγικό συμβάν στην Παλιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι, υποβάλλουμε την παρούσα επιστολή και προσδοκούμε σε μια αναγκαία κι ουσιώδη αλλαγή των πολιτικών σας στο θέμα των διοδίων επί του εθνικού οδικού άξονα.

 

Ο Δήμος Τεμπών που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, συνδέει τον ελληνικό βορρά με το νότο, αλλά και τα Βαλκάνια με τη νότιο Ελλάδα μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών. Λόγω της θέσης του όμως αποτελεί και μία πύλη του Νομού προς τη θάλασσα.

Εντός των ορίων του διέρχεται η ΠΑΘΕ σε μήκος 30 χλμ. περίπου και σε αυτή την απόσταση συνολικά, λειτουργούν ήδη δύο σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί, ενώ παράλληλα κατασκευάζεται και νέος πλευρικός σταθμός, πέμπτος συνολικά. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το υψηλό αντίτιμο διοδίων έχει ως αποτέλεσμα να διοχετεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων κι ιδιαίτερα των οχημάτων βαρέου τύπου από τους παραδρόμους .

 

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η διέλευση των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των διερχομένων διακυβεύεται καθημερινά, ενώ έπρεπε να είναι ύψιστης ασφάλειας,

 

Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μάντεις κακών προβλέψεων.

Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Οφείλουμε να πράξουμε άμεσα.

 

Οι εθνικές στρατηγικές πρέπει να συμπορεύονται με την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία.

 

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε :

 

Την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής που αφορά στους σταθμούς διοδίων για όλη τη χώρα, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης του Ελληνικού Δημοσίου και των παραχωρησιούχων, με σκοπό την μείωση των κομίστρων μετακίνησης εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

Ειδικά για το Δήμο Τεμπών ζητούμε :

 

– οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου να έχουν κάρτα ελεύθερης διακίνησης εντός των ορίων του.

 

– όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κι όσοι διαθέτουν κατοικίες χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν κάρτες με ποσοστό έκπτωσης για την μετακίνησή τους εντός των ορίων του Δήμου.

 

– τα δημοτικά οχήματα που μετακινούνται στην ΠΑΘΕ – όπως για παράδειγμα τα απορριμματοφόρα του Δήμου – να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου στα διόδια.

 

– και τελικά, για όσους χρησιμοποιούν περιοδικά την ΠΑΘΕ να υπάρχει χρέωση ανά χιλιόμετρο, ώστε να είναι πιο δίκαιη και λογική η κατανομή του κόστους.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα κατανοήσετε την αγωνία μας.

Με δεδομένο ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι προς διαπραγμάτευση, δεν αποτιμάται, δεν ανήκει στη λογική του κόστους προσδοκούμε στην επίλυση και τη διευθέτηση ενός δίκαιου αιτήματος.

 

Με τιμή

Κωνσταντίνος Κολλάτος

 

 

Δήμαρχος Τεμπών

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση αποτελεσμάτων των υποβλειθησών προτάσεων της 4ης προκήρυξης Leader
Επόμενο άρθρο 188 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και του ΚΟΚ