Μάξιμος: “Άνθρακας” η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το γάλα


«Μετά το φιάσκο, με την τιμή του γάλακτος, η δικαιολογία που ακούμε είναι ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί και άλλο η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Λες και δεν φτάνουν οι 7 ημέρες για να έρθει, όπως μας έλεγαν, φθηνότερο γάλα από τη Ρουμανία ή άλλες βαλκανικές χώρες».

 

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση (της δημοσιογράφου κ. Γωγούς Κατσέλη  για τον “Ελεύθερο Τύπο” )σχετικά με τις τιμές του γάλακτος που δεν μειώθηκαν παρά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του, μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, γεγονός που τον εξώθησε σε παραίτηση από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Στη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:

 

«Δυστυχώς, ο περιβόητος «θησαυρός» της εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ -τουλάχιστον καθόσον αφορά τη διάρκεια ζωής στο γάλα- αποδείχθηκε «άνθρακας». Είχαμε εξ αρχής επισημάνει ότι άλλες είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά που κρατούν ψηλά την τιμή του φρέσκου γάλακτος. Άλλωστε, η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ μίλαγε για υπερκέρδη της λιανικής στην Ελλάδα της τάξης του 35% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό, όμως, φαίνεται πως ουδόλως απασχόλησε τους αρμοδίους. Παρά τις αντιδράσεις των ανθρώπων της παραγωγής, αλλά και της Βουλής, η μόνη παραχώρηση από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν να περιοριστεί η επιμήκυνση στις 2 ημέρες. Έτσι πλέον, το φρέσκο γάλα είναι 7 ημερών, ωστόσο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, ακόμη και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, η τιμή όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά καταγράφονται και αυξήσεις!

 

Με στέρεα επιχειρήματα είχαμε εξηγήσει γατί δεν θα υπάρχει μείωση της τιμής από την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Αντί απαντήσεων, «βομβαρδιζόμασταν» με διαρροές και συγκρίσεις τιμών με άλλες χώρες που δημιουργούσαν σκόπιμα σύγχυση, καθώς συγκρίνονταν η τιμή γάλακτος στην Ελλάδα με ΦΠΑ 13%, με τη Βρετανία που έχει μηδενικό ΦΠΑ στο γάλα ή άλλες χώρες με ελάχιστο.

 

Μετά το φιάσκο, η δικαιολογία που ακούμε είναι ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί και άλλο η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Λες και δεν φτάνουν οι 7 ημέρες για να έρθει, όπως μας έλεγαν, φθηνότερο γάλα από τη Ρουμανία ή άλλες βαλκανικές χώρες. Επαναλαμβάνω το ερώτημα -φοβούμαι σε ώτα μη ακουόντων- αν ήταν ο χρονικός περιορισμός των 5 ημερών η αιτία της ακρίβειας στο φρέσκο γάλα, τότε γιατί το μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο; Ελπίζω το πάθημα να γίνει μάθημα και να… ερευνούμε τις γραφές, χωρίς να θεωρούμε θέσφατο ότι μας προτείνουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί».

 

Προηγούμενο άρθρο 7 συλλήψεις και 213 παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ΚΟΚ
Επόμενο άρθρο Με λαθραία τσιγάρα και καπνό συνελήφθη 50χρονος στη Λάρισα