“Στο Δήμο χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι μόνο αλλαγή προσώπων”


 ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης μιλάει στο www.larisanews.gr για τις προσδοκίες του από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, για τα προβλήματα των πολιτών «σε καιρούς μνημονίου» και για  το έργο της τωρινής δημοτικής αρχής. Υποστηρίζει  ότι οι παρατάξεις των δύο μεγάλων κομμάτων «επένδυσαν πολιτικά στη διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων και τώρα βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει», ενώ φιλοδοξεί  η παράταξή του να αποσπάσει ψήφους  από όλους τους χώρους ανεξάρτητα από πολιτική προτίμηση.  Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Υποστηρίξατε στην παρουσίαση του ψηφοδέλτίου σας ότι διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα και ότι είναι ένα «ψηφοδέλτιο ευρύτατο». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τη συνθεσή του και πώς καταλήξατε σε αυτή;

Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι γνήσια αυτοδιοικητική κίνηση που ενώνει ανένταχτους και ενταγμένους κομματικά πολίτες που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους.

Στην ιδρυματική μας διακήρυξη τονίζουμε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολίτες της Λάρισας  που προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Έχουμε ο καθένας την δική του ταυτότητα, τη δική του συνεισφορά στα κοινά . Όμως όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση και την πόλη μας έχουμε κοινές διαπιστώσεις και ανησυχίες και πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για μια άλλη πορεία στα δημοτικά μας  πράγματα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης μας στην πόλη μας την Λάρισα».

Ακριβώς σ’ αυτή τη φιλοσοφία στηρίζεται και το ψηφοδέλτιο μας.  Άνθρωποι απ’ όλους τους χώρους , πολιτικούς, επαγγελματικούς, που ενώνονται για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για μια άλλη πορεία της πόλης μας.

Σημειώνω δε, ότι το 50% του ψηφοδελτίου μας περιλαμβάνει ανένταχτους κομματικά πολίτες. Γι’ αυτό είναι πολυσυλλεκτικό, ευρύτατο και δυνατό, ικανό να κάνει την ανατροπή.

– Την « Ενωτική Πρωτοβουλία» στηρίζουν αρκετοί χώροι όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά, ο Συνασπισμός και ορισμένοι  ανένταχτοι.  Πιστεύετε στην γνήσια αυτοδιοίκηση  ή κατά τη γνώμη σας είναι εξαρτημένη από  κομματικούς μηχανισμούς;

Είναι τιμή για την Ενωτική Πρωτοβουλία και για μένα προσωπικά η στήριξη των  τριών κομμάτων που αναφέρατε και τους ευχαριστούμε θερμά. Στην περίπτωση της Λάρισας αρνήθηκαν το μοντέλο του κομματικού υποψηφίου και στηρίζουν μια γνήσια αυτοδιοικητική προσπάθεια με ένα εναλλακτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την πόλη και τους κατοίκους της.  Κι αυτό έγινε κατά κύριο λόγο, επειδή υπάρχει η Ενωτική Πρωτοβουλία.

Σ’ ότι αφορά γενικότερα την αυτοδιοίκηση, υποφέρει από τις κομματικές εξαρτήσεις κυρίως των κομμάτων εξουσίας που την αξιοποιούν για το δικό τους κομματικό συμφέρον που πολλές φορές έρχεται σ’ αντίθεση με τα συμφέροντα της πόλης. Γιατί οι πρακτικές τους με τα χρίσματα – διορισμούς επί της ουσίας-  εκεί οδηγούν.

Αυτή η κατάσταση χρειάζεται απάντηση από τους πολίτες. Γι’ αυτό – λέμε-  ψηφίστε μας, μην χάνετε την ευκαιρία, έχετε το εργαλείο για να αλλάξουν τα πάντα στο Δήμο μας. Είναι ο συνδυασμός της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

– Φιλοδοξείτε να αποσπάσετε ψήφους  από όλους τους χώρους;

Απευθυνόμαστε ισότιμα σε όλους τους πολίτες της Λάρισας ανεξάρτητα από πολιτική προτίμηση και θα αποσπάσουμε ψήφους απ’ όλους τους χώρους. Υπάρχει μια σημαντική συγκυρία.

Στο Δήμο χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι μόνο αλλαγή προσώπων.

Στη χώρα  χρειάζεται να πάρουν την απάντηση τους αυτοί που μας έφτασαν στο χείλος της καταστροφής.

Είναι μοναδική ευκαιρία οι πολίτες να εκφράσουν την αντίθεση τους και στα δυό.

Να έλθουν στην κάλπη και να μας ψηφίσουν.

Να εκφράσουν την οργή τους με την ψήφο τους.

– Πώς θα κρίνατε τα χρόνια διοίκησης του Δήμου από τον κ. Τζανακούλη;

Πρόκειται για μια κουρασμένη Δημοτική Αρχή που έκανε έργο μικρό, όχι σωστά ιεραρχημένο. Ότι είχε να δώσει το έδωσε. Έγινε καθεστώς.

Ώρα για αλλαγή λοιπόν. Για το καλό μας.

– Γ ια τις άλλες παρατάξεις τι γνώμη έχετε;

Πρόκειται για κομματικές παρατάξεις που εξυπηρετούν τις πολιτικές των κομμάτων τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ούτε στοιχειώδη κριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης, με το κόψιμο μισθών, συντάξεων, το κλείσιμο μαγαζιών, την ανεργία, τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Πως στ’ αλήθεια θα υπηρετήσουν την πόλη και την ευημερία των πολιτών της;

– Δηλώσατε για τους Μεσογειακούς αγώνες ότι «καταλήγουν σε φιάσκο». Πιστεύετε ότι ίσως τελικά να υπάρξει πρόβλημα με τη διοργανωσή τους;

Τέσσερα χρόνια δεν έγινε τίποτα και τώρα – αν γίνουν τελικά- όλα τα έργα θα τα κάνουν με αναθέσεις γιατί δεν φτάνει ο χρόνος. Θα γίνει πάρτυ για λίγους όπως με τους Ολυμπιακούς αγώνες  και μετά θα μας στείλουν πάλι το «λογαριασμό».

Το «φιάσκο» είναι ότι οι παρατάξεις των δύο μεγάλων κομμάτων επένδυσαν πολιτικά στη διοργάνωση των αγώνων και τώρα βλέπουν ότι δεν τους «βγαίνει».

Αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα με την διοργάνωση τους, παρά τις δηλώσεις των αρμοδίων. Θα δούμε.

– Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα των Λαρισαίων και τι λύσεις προτείνει ο συνδυασμός σας γι αυτά;- Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

Τα βασικότερα προβλήματα των Λαρισαίων σήμερα δεν έχουν σχέση με τα έργα στην πόλη αλλά με την ίδια τους την τσέπη. Ο οικογενειακός προυπολογισμός μικραίνει, η ανεργία αυξάνεται, οι συνταξιούχοι με δυσκολία τη «βγάζουν», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Οι επιπτώσεις της πολιτικής της Κυβέρνησης και του μνημονίου δεν αφήνουν περιθώρια για άλλλες σκέψεις στους συμπολίτες μας.

Η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα χάσει 6 δις ευρώ μέχρι το 2013. Ζει κι αυτή λοιπόν το δικό της δράμα.

Σε συνθήκες τέτοιες το πρώτο που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε ένα δίχτυ προστασίας για τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτό επιβάλλει στροφή στην κοινωνική πολιτική με μειώσεις τελών, τροφείων βρεφονηπιακών σταθμών, της τιμής του νερού και άλλα μέτρα που προτείνει η παράταξη μας.

Το κυκλοφοριακό, το πράσινο και άλλα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας περνούν απ’ ότι φαίνεται σε δεύτερη μοίρα.

Βεβαίως υπάρχουν προτάσεις της κίνησης μας και γι’ αυτά που για την οικονομία του χώρου δεν είναι δυνατό να σας αναπτύξω. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα μας στην ιστοσελίδα μας www.enotiki-lar.gr.

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου;

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου οι πολίτες πρέπει να έλθουν στην κάλπη και να εκφράσουν την οργή τους για όσα γίνονται στη χώρα. Να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα που χρόνια τώρα με τις πολιτικές τους μας έφτασαν ως εδώ. Να μαυρίσουν τις παρατάξεις τους. Γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν, μετά τις εκλογές έρχονται κι άλλα μέτρα.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία κι εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους και στο Δήμο θα διαχειριστούμε με διαφάνεια και εντιμότητα το κάθε ευρώ που μπαίνει στο ταμείο του για να λύσουμε προβλήματα στην πόλη που χρόνια τώρα δεν λύθηκαν.

Προσδοκούμε την ψήφο των συμπολιτών μας με σοβαρότητα και σύνεση. Αυτοί είναι που θα μας κατατάξουν ψηλά ή χαμηλά. Αυτοί είναι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη και την Ανατροπή. Ας το πράξουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

Προηγούμενο άρθρο Όλα έτοιμα για την 6η Γιορτή Ακτινιδίου
Επόμενο άρθρο ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ