Μάξιμος για απάντηση Χριστοφιλόπουλου: «Στον αέρα» οι αδιόριστοι-διοριστέοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ


 Ο διορισμός των 621 αδιόριστων-διοριστέων εκπαιδευτικών του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, καθώς και του προβλεπόμενου ποσοστού 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία, θα γίνει βάσει των προβλέψεων του ν. 3848/2010, μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ με τις νέες διατάξεις. Αυτό απαντά η Υφυπουργός Παιδείας κα Π. Χριστοφιλοπούλου σε ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης,  κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός ζητούσε από την αρμόδια Υπουργό να μάθει πότε θα διοριστούν οι εκπαιδευτικοί που πέτυχαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ των ετών 2008 και 2009.

Η απάντηση της Υφυπουργού αφήνει τους αδιόριστους διοριστέους εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ «στον αέρα» μέχρι νεωτέρας. Ο κ. Χαρακόπουλος τη σχολίασε ως εξής: «Είναι άγνωστο πότε θα δικαιωθούν οι κόποι των ανθρώπων αυτών που έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν σε τόσο απαιτητικούς  διαγωνισμούς. Δεν πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα στην Υπουργό Παιδείας να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο έως τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού, κάτι που πρακτικά σημαίνει και νέες καθυστερήσεις».

Αναλυτικά η απάντηση της κας Χριστοφιλοπούλου στον κ. Χαρακόπουλο έχει ως εξής:

1. Στις παρ. 1  και 2   του άρθρου 10 του κεφαλαίου Γ του Ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» ορίζονται τα εξής: «1. Κατά τη διάρκεια του έτους 2010 δεν χορηγούνται εγκρίσεις της Τριμελούς Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ 33/2006 (ΦΕΚ 280Α), όπως ισχύει, για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων ή προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3812/2009 (ΦΕΚ 234Α). Για το ίδιο έτος, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, αναστέλλονται οι προσλήψεις και διορισμοί του ανωτέρω προσωπικού των φορέων αυτών. Εξαιρούνται οι τομείς: α) υγείας, προκειμένου για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, β) παιδείας, προκειμένου για εκπαιδευτικό προσωπικό… 

2.Οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του Α.Σ.Ε.Π. και των φορέων για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα μέχρι την 31.12.2009, διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, με έναρξη το β’ εξάμηνο του έτους 2010 και ο διορισμός όλων όσων περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται μέχρι την 31.12.2012».

2. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις των παρ. 1, 8, 9 και 10 του άρθρου 9
του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.α’/19-5-2010): «1. Κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011-2012 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π. και σε ποσοστό 40% από τους κατά την παράγραφο 2 ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να παρατείνεται η μεταβατική περίοδος του προηγούμενου εδαφίου έως τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

8. Μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015 όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν την 30ή Ιουνίου 2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διορίζονται επιπλέον, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν έχουν διοριστεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, κατά σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

9.Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν. 3687/2008 καταργείται. Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου ισχύει μέχρι την κατάρτιση του πρώτου πίνακα του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.

10. Μέχρι τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου   Μάθησης   και   Θρησκευμάτων   καθορίζεται,   με   βάση   τις   υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα από καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες: α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή  υπηρετούν τη στρατιωτική   τους   θητεία   ή   σπουδάζουν,   που   έχουν   τα   τυπικά   προσόντα διορισμού, β) εκπαιδευτικοί με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον    δώδεκα    μήνες    πραγματικής    Προϋπηρεσίας προσωρινού  αναπληρωτή   ή  ωρομίσθιου  εκπαιδευτικού  σε  δημόσια  σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, γ) εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό   μόνιμης   αναπηρίας   67%   και   άνω,   εφόσον   συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες πραγματικής Προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και δ) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24Α), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α). Οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και τα κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β’, γ’ και δ’ του άρθρου 3 που εφαρμόζονται αναλόγως».

3.Στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ΠΔ. 144/1997: «Τροποποίηση ΠΔ 154/96 (ΦΕΚ 115/Α) “Διορισμός και Τοποθέτηση Εκπ/κών της Α/θμιας Εκπ/σης” (ΦΕΚ 127Α) ορίζονται τα εξής: «Ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων κατά κατηγορία και κλάδο και η περαιτέρω κατανομή των θέσεων αυτών κατά ειδικότητα και κατηγορία διορισμού (κατά περιοχές ή σε δυσπρόσιτα σχολεία) καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την παρεχόμενη από το αρμόδιο όργανο έγκριση πρόσληψης, οσάκις αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι 15 Ιουλίου».

Με βάση τα ανωτέρω και στις θέσεις που διατέθηκαν για κάθε κατηγορία (60%, 40%, 24/μήνο, 30/μηνο, ειδικές κατηγορίες) έγιναν, αντίστοιχα, οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στη Β/θμια Εκπ/ση για το σχολ. έτος 2010-2011 ως ακολούθως: 551, 366, 205, 49 και 163. Επομένως, θέμα παραβίασης της αναλογίας 60%-40% στους διορισμούς δεν τίθεται, δεδομένου ότι οι λοιπές κατηγορίες εκπαιδευτικών (24/μηνο, 30/μηνο, ειδικές κατηγορίες) διορίζονται επιπλέον του ανωτέρω ποσοστού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

4. Στο με αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.11/56/23483/18-11-2010 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, Δ/νση Προσλήψεων Προσωπικού, Τμήμα Διαγωνισμών και Επιλογών, που εστάλη στο Υπουργείο μας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: «….η αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.2.9/29/ΟΙΚ22433/20-10-2010 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκδόθηκε προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος απορρόφησης των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς, των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα είχαν εκδοθεί έως 31-12-2009, αφορά στο προσωπικό, το οποίο υπαγόταν στην αναστολή των προσλήψεων και όχι στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο εξαιρείται της συγκεκριμένης διάταξης του Ν. 3833/2010».

Ως εκ τούτου, ο διορισμός των λοιπών διοριστέων εκπαιδευτικών του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 (621 εκπ/κοί), καθώς και του προβλεπόμενου από τις κείμενες διατάξεις ποσοστού 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία, θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από την ειδική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010».

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Κατάργηση Αθλητικών Σωματείων»
Επόμενο άρθρο Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και επιχειρησιακό σχέδιο προώθησής τους στις αγορές αποκτά η Θεσσαλία